πρόωρος τοκετός

Πώς σχετίζεται ο πρόωρος τοκετός με το ιατρικό λάθος;

20 Ιουλίου, 2020

Η γέννηση ενός παιδιού είναι γιορτή για την κάθε οικογένεια που υποδέχεται το νέο της μέλος. Ένας πρόωρος τοκετός όμως, έρχεται μερικές φορές να επισκιάσει αυτή την ανείπωτη χαρά, ειδικά εάν οφείλεται σε επιπλοκές και ιατρικά λάθη.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου το 5-18% των βρεφών γεννιούνται πρόωρα (3). Η μη κερδοσκοπική οργάνωση March of Dimes, αναφέρει ότι σχεδόν το 10% των γεννήσεων στις Η.Π.Α. είναι πρόωρες. Ο αριθμός αυτός μάλιστα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και παραμένει σταθερά υψηλότερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι ανάμεσα σε 184 χώρες που διεξήγαγε την έρευνα του, οι Η.Π.Α. βρίσκονται ανάμεσα στην 1η και 3η θέση για τις πρόωρες γεννήσεις και μάλιστα με υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε σύγκριση με άλλες εξίσου ανεπτυγμένες χώρες (1).

Τι σημαίνει ένας πρόωρος τοκετός;

Η φυσιολογική διάρκεια της κύησης είναι 37 με 40 εβδομάδες. Κάθε γέννηση που συμβαίνει νωρίτερα από τις 37 εβδομάδες θεωρείται ένας πρόωρος τοκετός, ο οποίος τις περισσότερες φορές, σημαίνει και ότι ελλοχεύει κινδύνους για τη μητέρα και το βρέφος. Το παιδί ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπο με μακροχρόνια προβλήματα υγείας όπως αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, ή ακόμη και να υποστεί κάποια ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη με ανυπολόγιστες συνέπειες για το υπόλοιπο της ζωής του (2).

Αυτές οι λίγες εβδομάδες διαφορά, μπορεί να σημάνουν πολλών ειδών αναπτυξιακά προβλήματα για το βρέφος. Γι’ αυτό το λόγο το νοσοκομείο αλλά και οι αρμόδιοι γιατροί που αναλαμβάνουν τη φροντίδα της μητέρας και του μωρού της, θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν πρόωρο τοκετό.

Τι μπορεί να συμβεί στη μητέρα και το βρέφος;

Ένας πρόωρος τοκετός είναι πιθανό να επιφέρει σοβαρές βλάβες και τραυματισμούς. Αυτό συχνά οφείλεται στο γεγονός ότι το έμβρυο δεν έχει προλάβει ν’ αναπτυχθεί σωστά ανατομικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικές λειτουργίες όπως το αναπνευστικό του σύστημα. Ειδικότερα, οι πνεύμονες  χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 36 εβδομάδες για να αναπτύξουν τη σωστή τους λειτουργία. Η δυσκολία στην αναπνοή, ως συνέπεια μία πρόωρης γέννησης, συνεπάγεται ότι μπορεί το βρέφος να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη ή διασωλήνωση. 

Μία ακόμη λειτουργία που μπορεί να επηρεστεί είναι το πεπτικό σύστημα. Όταν το ανώτερο πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά αποτελεσματικά, τότε το μωρό πιθανώς χρειαστεί ενδοφλέβια σίτιση ή την εισαγωγή σωλήνα σίτισης ώστε να λαμβάνει το μητρικό γάλα ή γάλα του εμπορίου. Μία τέτοια διαδικασία, είναι εξαιρετικά πιθανό να εκθέσει το μωρό σε κινδύνους τραυματισμού και λοίμωξης. 

Επιπλέον, το αγγειακό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από έναν πρόωρο τοκετό. Τα αιμοφόρα αγγεία χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν. Εάν για παράδειγμα τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο δεν έχουν ωριμάσει αρκετά, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και να επηρεάσουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η καρδιά μπορεί να μην έχει διαμορφωθεί πλήρως ώστε να λειτουργεί από μόνη τη και να είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για να βοηθήσει την ανάπτυξη του. 

Τέλος, ο πρόωρος τοκετός μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές λοιμώξεις και πολλούς ακόμη απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους, όπως πνευμονία και η σήψη ή οι διαταραχές των ματιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η προκληθείσα βλάβη. Οι λοιμώξεις μάλιστα, θα πρέπει να αποτελούν βασικό πυρήνα της περιόδου της λοχείας και καθ ‘όλη τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου για έως και τέσσερις εβδομάδες, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να μην είναι εμφανείς άμεσα.

Τι μπορώ να κάνω σε έναν πρόωρο τοκετό από ιατρικό σφάλμα;

Η πρόωρη γέννηση είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη κατάσταση που απαιτεί εξαιρετική φροντίδα. Η κακή εκπαίδευση, η απειρία ή ακόμη και η ιατρική αμέλεια μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του βρέφους. 

Μία λανθασμένη ιατρική πρακτική είτε από την πλευρά του γιατρού, είτε από την πλευρά του νοσοκομείου, μπορούν να εκθέσουν σε δεκάδες κινδύνους την υγεία του παιδιού. Το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο, γι’ αυτό το λόγο και πολλές μητέρες που υποβλήθηκαν στη διαδικασία του πρόωρου τοκετού εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους, αναζητούν νομική υποστ
ήριξη για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων ζητημάτων που εμπλέκονται.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει βιώσει ιατρικό λάθος, ο Συνήγορος του Ασθενή είναι εδώ για να ακούσει την ιστορία σας και να σας καθοδηγήσει για την ηθική και οικονομική δικαίωση σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Πηγές:

(1) Mathew, TJ. & MacDorman, MF (2006). “Infant Mortality Statistics from the 2003 Period Linked Birth/Infant Death Data Set”. National Vital Statistics Reports. 54 (16).

(2) National Institutes of Health. (2017). Preterm Labor and Birth: Condition Information.

(3) Roberts, CL  et al. (2015). Treatment of vaginal candidiasis for the prevention of preterm birth: a systematic review and meta-analysis. Systematic Reviews. 4 (1): 31.