Πόσο σημαντικά είναι τελικά το εμβόλιο και η πρόληψη;

Πόσο σημαντικά είναι τελικά το εμβόλιο και η πρόληψη;

13 Μαρτίου, 2019

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία η Ευρωπαϊκή Ένωση και το EEA NITAG [Ευρωπαϊκό Εθνικό δίκτυο συμβουλευτικής για την ανοσοποίηση] δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για την ανταλλαγή και σύνθεση επιστημονικών στοιχείων/δεδομένων σχετικά με τα εγκεκριμένα εμβόλια της Ε.Ε. και τη χρήση τους σε πρακτικές ανοσοποίησης.
Πώς επιλέγονται τα εμβόλια και οι πρακτικές ανοσοποίησης στην Ευρώπη;
Οι συστάσεις και η καθοδήγηση για την χρήση εμβολίων και φαρμάκων σε πρακτικές γίνεται κυρίως μέσω εθνικών τεχνικών επιτροπών ή άλλες ισοδύναμες επιτροπές εμπειρογνωμόνων.
Σε συνεδρίαση της επιστημονικής κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, εγκρίθηκε ένα νέο σχέδιο που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας μεταξύ χωρών της Ε.Ε. Η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων για την Υγεία με σκοπό την βελτίωση του επιπέδου περίθαλψης και την αντιμετώπιση σύγχρονων ασθενειών στην Ευρώπη.
Πρόληψη και έλεγχος…
Αρκετοί λένε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τα μέτρα πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός και οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι μπορούν να σώσουν ζωές. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου υπήρξε καθυστερημένη διάγνωση ασθενειών, είτε γιατί ο ασθενής δεν είχε πραγματοποιήσει έγκαιρα διαγνωστικό έλεγχο, είτε γιατί ο γιατρός του παρέλειψε να τονίσει τη σημαντικότητα του προληπτικού ελέγχου.
Εμβολιασμός στην παιδική ηλικία…
Στην Ιταλία πρόσφατα θεσπίστηκε νόμος ο οποίος καθιστά παράνομο τον ΜΗ εμβολιασμό των παιδιών. Οι γονείς που θα παρεμποδίζουν τη διαδικασία ή θα παραλήπτουν την επίσκεψη στον γιατρό για τον εμβολιασμό των παιδιών τους θα διώκονται νομικά.
Στην Ελλάδα τα περιστατικά με μη εμβολιασμένα παιδιά που νοσούν από ασθένειες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν θα πίστευε ότι ασθένειες που έχουν χρόνια αντιμετωπιστεί θα επέστρεφαν εν έτει 2019. Οι παιδίατροι οφείλουν να φροντίζουν και να διασφαλίζουν την υγεία των παιδιών που αναλαμβάνουν, καθώς φέρουν την ευθύνη για την καλή υγεία μιας ολόκληρης νέας γενιάς.
Η καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση, καθώς και η έλλειψη ιατρικής προσοχής/ενδιαφέροντος αποτελούν σημαντικά ιατρικά λάθη. Τα ιατρικά αυτά λάθη έχουν επηρεάσει ή εξ ολοκλήρου διαταράξει την υγεία ασθενών.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
Πηγή: https://www.ecdc.europa.eu