Προβληματική η επικοινωνία γιατρού - ασθενή

Προβληματική η επικοινωνία γιατρού – ασθενή

23 Απριλίου, 2019

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα προβλήματα στον ιατρικό κλάδο της Ελλάδας
Νέα πανελλαδική έρευνα αποκάλυψε νέα στοιχεία για την σχέση μεταξύ των ασθενών και των γιατρών στην Ελλάδα. Στόχος της έρευνας ήταν η μελέτη της στάσης και συμπεριφοράς της σχέσης γιατρού – ασθενή και η επιρροή του αναλφαβητισμού και της συμμόρφωσης στην φαρμακευτική αγωγή στην υγεία των πολιτών.
Η επικοινωνία μεταξύ ασθενών και γιατρών φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα. Οι ασθενείς ναι μεν εμπιστεύονται τον γιατρό τους και του λένε με λεπτομέρειες το εκάστοτε πρόβλημα υγείας που έχουν και από την άλλη οι γιατροί φαίνεται ότι αφιερώνουν χρόνο στην ανάλυση και επεξήγηση της διάγνωσης.
Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται ότι η πλειονότητα των ασθενών δεν καταλαβαίνει πλήρως τους ιατρικούς όρους που χρησιμοποιεί ο ειδικός, με αποτέλεσμα να φεύγει με απορίες που δεν έχουν λυθεί.
Αποτελέσματα έρευνας
Το πιο ανησυχητικό κομμάτι της έρευνας είναι ότι ένα ποσοστό 15.6% δεν επισκέφθηκε γιατρό για κάποιο πρόβλημα υγείας που είχε λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Επίσης, το 12% των ασθενών αποκάλυψε ότι αφήνουν την τύχη της υγείας τους στα χέρια του Θεού και είναι δικό του θέλημα εάν θεραπευτούν. Ίδιο ποσοστό, δεν απευθύνεται σε κάποιο ειδικό για συμβουλές σε θέμα υγείας, αλλά σε ασθενείς με παρόμοιο πρόβλημα ή αναζητούν στο διαδίκτυο τα συμπτώματα και την αντίστοιχη θεραπεία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών εμπιστεύεται απόλυτα τον γιατρό τους και του μιλούν με ειλικρίνεια, ωστόσο ένα 27,3% δήλωσε ότι αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις στον γιατρό γιατί έχουν την αίσθηση ότι βιάζεται ή δεν έχει χρόνο.
Εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι πάνω από το 92% των γιατρών αφιερώνει χρόνο στην ανάλυση και επεξήγηση των εξετάσεων και του τρόπου λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, ωστόσο το 62,4% δεν εξηγούν τις τυχόν παρενέργειες της αγωγής αυτής.
Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό των ασθενών διαβάζει τις εξετάσεις και τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων που τους χορηγούνται, αλλά μόνο ελάχιστοι τα καταλαβαίνουν.
Παρότι η πλειονότητα (79,2%) των συμμετεχόντων θυμάται πως πρέπει να παίρνει τα φάρμακα, ποσοστό 27,7% διακόπτει τα φάρμακα όταν αισθάνεται καλύτερα, και το 23,3% διακόπτει λόγω του ότι φοβάται τις παρενέργειες. Επιπλέον, το 12,5% διακόπτει την θεραπεία γιατί χρησιμοποιεί εναλλακτικές θεραπείες και τέλος το 12,4% διακόπτει για οικονομικούς λόγους .
Τέλος, το 50,2% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έχει αλλάξει γιατρό λόγω δυσαρέσκειας ενώ το 26,4% έχει υποστεί κάποιο ιατρικό λάθος πρόσφατα.
 
 
Πηγή: https://www.ekirikas.com