Όλοι έχουμε αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Δυστυχώς οι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας δεν δίνουν τα περιθώρια να φροντίσουμε τους δικούς μας όπως θα επιθυμούσαμε ή όπως θα απαιτούσε η κατάστασή τους. Αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν ιδιαίτερα απαιτητικές ανάγκες φροντίδας, καθώς πάσχουν από ασθένειες και έχουν προβλήματα υγείας.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη από εξειδικευμένο προσωπικό.
Μεγάλο ποσοστό συγγενών επιλέγει να μεταφέρει τον υπερήλικα σε κάποια κλινική ή οίκο ευγηρίας. Σκοπός της μεταφοράς είναι να καλυτερεύσει την καθημερινότητα του ηλικιωμένου και να κατοχυρώσει τη σωστή μεταχείριση και φροντίδα του.
Δυστυχώς όμως σε κάποιες κλινικές και γηροκομεία τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα φανταζόμαστε…
Κακές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, μικροί χώροι, ανεπάρκεια νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, φαγητό χαμηλής ποιότητας, κακομεταχείριση, λεκτική και σωματική βία σε ασθενείς… αυτά είναι μόνο μερικά από όσα έχουν καταγγελθεί τα τελευταία χρόνια από τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους.
Έρευνες έχουν δείξει πως 9 στους 10 ηλικιωμένους κακοποιούνται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Plos One που αποτελεί έρευνα του UCL, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Dr Claudia Cooper, σε χρόνια κρίσης αυξάνεται και η κακή συμπεριφορά του προσωπικού στους ασθενείς. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματά στον τρόπο λειτουργίας του οίκου. Οι πιθανότητες αναφοράς κακής συμπεριφοράς αυξήθηκαν κατά 19%, όταν το προσωπικό αισθανόταν πολύ κουρασμένο και εργαζόταν υπό πίεση.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον κλάδο επέλεξαν το συγκεκριμένο επάγγελμα με σκοπό να φροντίζουν τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Κανείς δεν θα περίμενε πως κάποιοι θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο σε ανήμπορους ηλικιωμένους, που τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να ενημερώσουν κάποιο γνωστό τους ή να καταγγείλουν το περιστατικό. Επιπλέον, συχνό φαινόμενο είναι να κατηγορείται το θύμα ότι δεν έχει σώας τα φρένας λόγω ηλικίας ή ασθένειας. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται ο κακοποιημένος υπερήλικας ως μεγάλος άνθρωπος με “παραξενιές”!
Τα θύματα και οι συγγενείς τους μπορούν να καταγγείλουν επώνυμα ή ανώνυμα τα παράπονα και τα βιώματά τους με σκοπό να υπάρξει έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι κλινικές που λειτουργούν έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο πρέπει να αναδεικνύονται και οι οίκοι ευγηρίας που υπολειτουργούν να παύσουν τη λειτουργία τους.
Οι δικοί μας άνθρωποι, γονείς, παππούδες, ηλικιωμένοι μας μεγάλωσαν με αγάπη και μερίμνησαν για το “ευ ζην” μας. Οφείλουμε και είναι χρέος μας να μεριμνήσουμε κι εμείς για τη δική τους φροντίδα τώρα που μας έχουν ανάγκη.
Αν έχετε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά εσείς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο θα πρέπει να μιλήσετε. Ίσως ο ηλικιωμένος που δέχεται παρόμοια μεταχείριση σήμερα να μην μπορεί να καταγγείλει αυτό που βιώνει…
Αν έχετε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά εσείς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο θα πρέπει να μιλήσετε. Ίσως ο ηλικιωμένος που δέχεται παρόμοια μεταχείριση σήμερα να μην μπορεί να καταγγείλει αυτό που βιώνει…
Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!
Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων…
Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.