Σεξουαλικά ανίκανος από λάθος διάγνωση που του άλλαξε τη ζωή.

21 Αυγούστου, 2018

Σεξουαλικά ανίκανος από λάθος διάγνωση που του άλλαξε τη ζωή.

Μία λανθασμένη διάγνωση έμελλε να αλλάξει δια παντός τη ζωή ενός ασθενή από την γειτονική Κύπρο. Ο συγκεκριμένος ασθενής διαγνώστηκε με όγκο στον προστάτη και οι γιατροί του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επέμβαση διουρηθρικής προστατεκτομής.

Ας δούμε που οδήγησε λοιπόν η λανθασμένη διάγνωση των γιατρών…

Ο ασθενής από τότε μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί όχι σε μία αλλά σε 14 χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να έχει καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Όλα δείχνουν πως και μελλοντικά δεν θα καταφέρει να αποχωριστεί το ιατρικό νυστέρι καθώς η κατάσταση του χρήζει επεμβατικής διαδικασίας, συνεχόμενων θεραπειών και συχνών εξετάσεων.

Ένα από τα βασικά μετεγχειρητικά προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν εκείνο της σεξουαλικής ανικανότητας. Όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό δεν πρόκειται απλώς για ένα σωματικό πρόβλημα, αλλά ριζική αλλαγή στην ψυχολογία του ασθενή. Ο ασθενής υποφέρει πλέον από «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, υποτροπιάζουσα».  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πάσχει από ανηδονία, διαταραχή του ύπνου, εύκολη κόπωση, έντονη αγχώδη διαταραχή.  Λόγω της σοβαρής του αναπηρίας, έχει επανερχόμενες σκέψεις θανάτου, με κατά καιρούς αυτοκτονικό ιδεασμό.  Η μόνιμη ιατρική και ψυχιατρική παρακολούθηση και θεραπεία έχουν μπει στη ζωή του ασθενή και όλα δείχνουν πως δύσκολα θα αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση του.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο συμπληρωματικά αναφέρει ότι ο ασθενής είναι πλέον ανίκανος για οποιαδήποτε εργασία. Η λάθος διάγνωση και το ιατρικό λάθος έχουν επηρεάσει ολοκληρωτικά τη ζωή και την καθημερινότητα του.

Το χρονικό της υπόθεσης…

Η περιπέτεια του ξεκίνησε το 2002 όπου ο ασθενής άρχισε να έχει πόνους κατά την ούρηση. Δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 35 χρονών τότε, παντρεμένος με τρία ανήλικα παιδάκια επισκέφθηκε ουρολόγο – χειρουργό. Ο συγκεκριμένος γιατρός κατηγορήθηκε ότι παραπλάνησε τον ασθενή και τον έπεισε να υποβληθεί στην επέμβαση που όχι μόνο δεν τον βοήθησε αλλά του δημιούργησε τρομερά προβλήματα υγείας και σοβαρές επιπλοκές. Επιπλέον, ο γιατρός είχε και το θράσος να διαβεβαιώσει τον ασθενή παρουσιάζοντας του παραπλανητικές πληροφορίες πως δεν θα υπάρξει καμία επιπλοκή, κανένας κίνδυνος και πως ο μοναδικός αρνητικός παράγοντας θα ήταν η έλλειψη σπέρματος.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρέθηκε ολόκληρος ο προστάτης και η επέμβαση προκάλεσε στον ασθενή σοβαρό και μόνιμο μετεγχειρητικό στένωμα της ουρήθρας, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων και μόνιμων δυσουρικών προβλημάτων.  Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Αντιμετωπίζει μόνιμη παραμονή μεγάλης ποσότητας ούρων μετά την ούρηση, μόνιμη στυτική δυσλειτουργία και σεξουαλική ανικανότητα.  Συνεπεία των σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών και ή επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του που προκλήθηκε από την επέμβαση.

Το Δικαστήριο επιδίκασε χρηματικό ποσό αποζημίωση που αγγίζει τις 70 χιλιάδες ευρώ που θα καταβάλει ο γιατρός που προέβη στη λανθασμένη διάγνωση.

Οι γενικές αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν έχουν ως βάση ότι ο ενάγοντας:

  • δεν ενημερώθηκε δεόντως.
  • δεν έδωσε την ενημερωμένη συγκατάθεση του για τον τύπο και τις συνέπειες της επέμβασης στην οποία θα υποβαλλόταν.
  • δεν έδωσε συγκατάθεση για τη διενέργεια της επέμβασης κατά την οποία αφαιρέθηκε ο προστάτης είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να καταστεί σεξουαλικά ανίκανος.
  • στερήθηκε από νεαρή την ηλικία των 35 και θα συνεχίζει να στερείται μια από τις μεγαλύτερες και πλέον βασικές απολαύσεις της ζωής.
  • η απώλεια αυτή τον επηρέασε ψυχολογικά, ένοιωθε δυστυχισμένος,
  • απομονώθηκε από το κοινωνικό σύνολο και απέφευγε τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μια λανθασμένη διάγνωση μπορεί να φέρει αλυσιδωτές εξελίξεις στην υγεία του ασθενή και να δημιουργήσει θέματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα τον είχαν αγγίξει. Για αυτό τον λόγο οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως λειτουργεί η νομοθεσία και ποια είναι τα δικαιώματα τους. Τα ιατρικά λάθη και οι λανθασμένες διαγνώσεις αλλάζουν ζωές.

Δείτε και άλλες περιπτώσεις λανθασμένων διαγνώσεων που οδήγησαν σε ιατρικά λάθη εδώ!