Σκλήρυνση κατά πλάκας: Γιατί είναι σημαντική η άμεση διάγνωση.

3 Νοεμβρίου, 2020

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως Πολλαπλή Σκλήρυνση, είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρολογικό μας σύστημα.
Η συγκεκριμένη πάθηση διαγιγνώσκεται με δυσκολία καθώς πολλά από τα συμπτώματα της αποτελούν συμπτώματα και άλλων παθήσεων. Για να μπορέσει ένας γιατρός να πει με σιγουριά ότι ο ασθενής πάσχει από Σκλήρυνση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά πολλαπλών εξετάσεων. Από μια απλή παρατήρηση – εξέταση του ιστορικού του ασθενούς μέχρι και την αξονική τομογραφία, ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά πολύωρων και απαιτητικών εξετάσεων.
Συμπληρωματικά με όσα προαναφέρθηκαν έρχεται να συνδράμει στη δυσκολία αυτής της κατάστασης το άγχος και η ανησυχία για το αποτέλεσμα, την πιθανή θεραπεία και το αποτέλεσμά της.
Όλες οι ιατρικές υποθέσεις απαιτούν ακριβείς και έγκαιρες διαγνώσεις, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας όμως μπορεί να χάσουν πολύτιμο χρόνο εαν δεν διαγνωστούν εγκαίρως.
Η καθυστερημένη διάγνωση ή η καθυστέρηση του γιατρού να προσδιορίσει τι προκαλεί τα συμπτώματά μπορεί να αποβούν μοιραία για τη θεραπεία του ασθενούς. Στην πραγματικότητα, όταν η σκλήρυνση κατά πλάκας προχωρήσει πέρα από τα συνηθισμένα πρώιμα σημάδια της, οι ασθενείς μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν την σωστή θεραπεία όπως αυτή προβλέπεται.
Είναι πιθανό σε κάποιο σημείο της διαδρομής της διάγνωσης, δηλαδή σε κάποια από τις εξετάσεις, να υπάρξει κάποιο λάθος που θα είναι κοστοβόρο για τον ασθενή.
Ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει εξαρχής τον ασθενή για την κατάσταση της υγεία του, τις παρενέργειες, την θεραπεία και την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να καθυστερήσει, περιορίσει ή/και να εξαλείψει τα προβλήματα που δημιουργεί μια τέτοια πάθηση.


Πηγές:
(1) Visaria, J. et al. (2018). Understanding the Patient’s Journey in the Diagnosis and Treatment of Multiple Sclerosis in Clinical Practice. Clinical Therapeutics 40 (6). 926-939