Πολλές φορές οι συνταγογραφήσεις των ιατρών είναι γραμμένες με μυστικό κώδικα που οι ασθενείς πρέπει να «λύσουν» ώστε να ζητήσουν τα κατάλληλα φάρμακα.
Το φαινόμενο αυτό , πέρα από το κωμικό στοιχείο, συχνά έχει σοβαρές συνέπειες για την αγωγή των ασθενών καθώς οι φαρμακοποιοί μπορεί να τους δώσουν λάθος φάρμακα ή οδηγίες δοσοληψίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 4,7% των ιατρικών σφαλμάτων προέρχεται από λάθος ερμηνεία των κακογραμμένων συνταγών των γιατρών.
Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, λαμβάνοντας υπόψη του το φαινόμενο αυτό, υπέβαλε ειδική σύσταση σε όλους τους γιατρούς της χώρας να γράφουν ευανάγνωστα, με σκοπό να μειωθούν τα περιστατικά λάθος φαρμακευτικής αγωγής.
Το σημείωμα, μάλιστα, αναφέρει κάποιες συμβουλές προς τους γιατρούς για το πώς πρέπει να γράφουν τις συνταγές, όπως για παράδειγμα η χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Επιπλέον, προτείνεται η χρήση ενός πρότυπου καταλόγου συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστούν οι προσωπικές «πινελιές» του κάθε γιατρού. Άλλες οδηγίες που έλαβαν οι γιατροί είναι η αναλυτική καταγραφή των δραστικών συστατικών, η αποφυγή λατινικών νούμερων και η χρήση μόνο ακέραιων αριθμών.
Τα λάθη προέρχονται από τη συνήθεια των γιατρών να γράφουν συντομεύσεις, ακρωνύμια και σύμβολα πολλές φορές αποβαίνουν μοιραία για την αγωγή του ασθενή τόσο στα νοσοκομεία όσο και εκτός.
Έχετε πέσει και εσείς θύμα ιατρικού λάθους λόγω δυσανάγνωστης συνταγογράφησης; Μοιραστείτε την ιστορία σας με το Συνήγορο του Ασθενή!