Τα ιατρικά λάθη, πρέπει να ΄΄κάθονται΄΄… στο σκαμνί!

2 Μαρτίου, 2022

Το Μάιο του 17, ένας νεαρός από την Καβάλα, χάνει τη ζωή του, ύστερα από χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης, γαστρικού δακτυλίου. 

Ο χειρουργός, ήταν εκείνος που είχε κάνει επέμβαση και στην 14χρονη κόρη ιερέα, που δυστυχώς -και εκείνη- είχε καταλήξει μετά το χειρουργείο. 

Ο πατέρας του θύματος, αμέσως κίνησε ιατροδικαστική έρευνα, καθώς – σύμφωνα με τον χειρουργό-  ο γιός του θα έκανε μια επέμβαση ρουτίνας και μάλιστα , τηρούσε όλες τις ΄΄προδιαγραφές΄΄, για να οδηγηθεί στο χειρουργείο.

Από τις  23/2, η δίκη είναι σε εξέλιξη, με έναν πατέρα ψυχολογικά ράκος, αλλά παράλληλα και μάχιμο , έτσι ώστε να δικαιωθεί ο γιος του, έστω και μετά θάνατον. Το παιδί του, είχε όνειρο να αδυνατίσει έτσι ώστε να βάλει τέλος στο bullying που δεχόταν, από τα παιδικά του κιόλας χρόνια…. το ίδιο ακριβώς όνειρο δηλαδή, που οδήγησε τη 14χρονη, στον ίδιο χειρουργό. 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθισε ακόμα ένας γιατρός, με την κατηγορία, μη αντιμετώπισης των επιπλοκών που παρουσιάστηκαν. 

Ο πατέρας αυτός, αξίζει τη συμπαράσταση όλων μας για δύο λόγους:  για το θάνατο του παιδιού του και για τη δύναμη να ΄΄καθίσει΄΄ στο σκαμνί της δικαιοσύνης τον γιατρό που αδιαφόρησε για πιθανά προβλήματα, που είχε το παιδί και δέχτηκε να το χειρουργήσει. 

Μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί ότι όντως, ο θάνατος του νεαρού οφείλονταν σε παθολογικά αίτια… μπορεί όμως να έφυγε από λάθος εκτίμηση.  

Το παιδί δεν θα γυρίσει πίσω…. ο πατέρας του όμως θα είναι ήσυχος ότι έκανε αυτό που πρέπει. 

Γι΄αυτό και ο Συνήγορος του Ασθενή, αυτό που επικοινωνεί συνεχώς, είναι ότι έστω και με την παραμικρή υποψία, τα ιατρικά λάθη, πρέπει να ΄΄ κάθονται΄΄ στο σκαμνί. 

Έτσι υπάρχουν πολλές πιθανότητες το λάθος να σταματήσει να γίνεται… και θα σταματήσει μόνο , όταν εμείς σταματήσουμε εκείνους που το δημιουργούν. 

Εάν έχετε έστω και μια μικρή υπόνοια, ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει πέσει θύμα ιατρικού λάθους ή αμέλειας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Γιατί με αυτή την κίνηση κίνηση, κάνετε καλό και στον εαυτό σας, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.