Τελικα για τα ιατρικά λάθη ευθύνονται και οι ασθενείς;

26 Νοεμβρίου, 2019

Επιστημονική έρευνα μελέτησε 63 γιατρούς που κλήθηκαν να εξετάσουν ασθενείς με δύστροπη και επιθετική συμπεριφορά
Ερευνητές Πανεπιστημίου στην Ολλανδία δημοσίευσαν την μελέτη τους και απέδειξαν ότι τελικά για τα ιατρικά λάθη ευθύνεται και η συμπεριφορά του ασθενή!
Οι “δύσκολοι” ασθενείς συχνά κάνουν δυσκολότερο το έργο του γιατρού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους και συγκεκριμένα της λανθασμένης διάγνωσης.
Όσον αφορά τα περίπλοκα ιατρικά περιστατικά, είναι 42% πιθανότερο ο γιατρός να κάνει λανθασμένη διάγνωση σε έναν ασθενή με επιθετική συμπεριφορά.  Στα πιο “ελαφριά” περιστατικά, το ποσοστό ναι μεν μειώνεται στο 6%, ωστόσο δεν εξαφανίζεται.
Η βασική αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι ότι ο γιατρός πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη διανοητική προσπάθεια για να χειριστεί την προβληματική συμπεριφορά του ασθενούς, κάτι που πολλές φορές τον “αποσπά” από το έργο του.
Όταν ένας ασθενής μιλά άσχημα, αδιαφορεί, έχει συνεχώς απαιτήσεις, γκρινιάζει ή ακόμα και απειλεί τον γιατρό, τότε αυτόματα δυσχεραίνει και την δική του θέση, καθώς η πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης αυξάνεται ραγδαία.
Μία δεύτερη μελέτη που έγινε σε 74 εκπαιδευόμενους γιατρούς επιβεβαίωσε την πρώτη έρευνα και αποκάλυψε ότι η ακρίβεια των λειτουργών υγείας ήταν 20% μικρότερη στις περιπτώσεις των “δύσκολων” ασθενών, παρόλο που ο χρόνος εξέτασης ήταν ίδιος για όλους τους ασθενείς.
 
Πηγή: https://www.kontranews.gr