Θάνατος μικρής Μελίνας: Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος για ανθρωποκτονία από αμέλεια!

24 Ιανουαρίου, 2019

Ένα ιατρικό λάθος που σόκαρε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα 4χρονο κορίτσι που πριν τρία χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας στο οποίο μπήκε για να αφαιρέσει τα «κρεατάκια» της.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν όταν η μικρή Μελίνα εισήχθη το Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου για μία απλή επέμβαση ρουτίνας. Όταν η εγχείρηση ολοκληρώθηκε, κατά τη διαδικασία της ανάνηψης το παιδί άρχισε να παρουσιάζει επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία, λόγω αλλεργικής αντίδρασης. Η αναισθησιολόγος που συμμετείχε στην εγχείρηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όμως τελικά στις 29 Δεκεμβρίου το κοριτσάκι έσβησε βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια της και ολόκληρη την Ελλάδα.
Τρία χρόνια μετά τον θάνατό της, η Δικαιοσύνη αποφαίνεται ότι υπάρχουν ευθύνες σε βάρος της αναισθησιολόγου που χειρίστηκε το περιστατικό. Η αναισθησιολόγος παραπέμπεται να δικαστεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.
Η δικαιοσύνη στο πλευρό της οικογένειας
Η παραπομπή της στο εδώλιο προέκυψε μετά από μία τεράστια εισαγγελική έρευνα που λόγω της πολυπλοκότητάς της έπρεπε να διερευνηθούν εξονυχιστικά οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του το 4χρονο κορίτσι.
Στην αναισθησιολόγο αποδίδεται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι. Αποδίδεται στη γιατρό ότι χορήγησε στο παιδί υψηλότερες δόσεις ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες σε παιδιά, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Με λίγα λόγια στη δικογραφία που σχηματίστηκε για να παραπεμφθεί στο δικαστήριο η γιατρός, αναφέρεται ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση που έτυχε το κορίτσι με την επιλογή χορήγησης εφάπαξ 200 mgr αδρεναλίνης ενδοφλεβίως, κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλή και μη ενδεικνυόμενη για την συγκεκριμένη ιατρική συμπτωματολογία της ασθενούς. Με άλλα λόγια θεωρείτε ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.
Η πραγματικότητα στην Ελλάδα
Τα ιατρικά λάθη είναι μια τραγική πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην χώρα μας. Παραλείψεις, ανεπάρκεια, αμέλεια, ελλιπής υποστήριξη του ιατρικού έργου είναι μερικές από τις σοβαρότερες αιτίες του φαινομένου. Ειδικά όταν τα λάθη αυτά στερούν ζωές και ακόμα χειρότερα ζωές μικρών παιδιών, τότε όλοι οφείλουν να μιλούν και να κινητοποιούνται.
Τα ιατρικά είναι τα μόνα λάθη που δεν συγχωρούνται και γι’ αυτό ο καθένας που έχει πέσει θύμα ή που γνωρίζει κάποιον που έχει πέσει θύμα, οφείλει να μιλάει. Να μοιράζεται την περιπέτειά του και να επιζητά τη δικαίωση!
 
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]