Θεσσαλονίκη: Χειρούργος κάρφωσε σύριγγα στη σπονδυλική στήλη φοιτητή

Θεσσαλονίκη: Χειρουργός κάρφωσε σύριγγα στην σπονδυλική στήλη φοιτητή!

23 Ιανουαρίου, 2019

Ένα τραγικό ιατρικό λάθος που λίγο έλειψε να στερήσει τη ζωή του φοιτητή και μία προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος που σόκαρε την κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης.
Τα δικαστήρια έχουν πλέον αποφασίσει και καταδίκασαν τον επεμβατικό ακτινολόγο της συμπρωτεύουσας τόσο για τους χειρισμούς του στην περίπτωση ενός νεαρού φοιτητή, όσο και στις μετέπειτα προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών του για τα λάθη που λίγο έλειψαν να του στερήσουν τη ζωή.
Όλα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2012 όταν ο γιατρός πραγματοποίησε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο επέμβαση στο νεαρό φοιτητή ο οποίος έπασχε από δισκοκήλη. Η επέμβαση έγινε με τη βοήθεια ενός εργαλείου το οποίο διέθετε βελόνα μήκους 11 χιλιοστών. Από λάθος του γιατρού η βελόνα σφηνώθηκε στη σπονδυλική στήλη του νεαρού, γεγονός που δεν έγινε αντιληπτό. Ωστόσο, τις αμέσως προσεχείς ημέρες η υγεία του φοιτητή επιδεινώθηκε και όταν απευθύνθηκε στον γιατρό εκείνος τον καθησύχασε συστήνοντάς τον να λαμβάνει αντιφλεγμονώδη για να δει βελτίωση. Όμως η επιδείνωση της υγείας του συνεχιζόταν κι έτσι ο ασθενής επισκέφθηκε εκ νέου τον γιατρό ο οποίος τον υπέβαλλε σε μαγνητική τομογραφία. Σύμφωνα με την οικογένεια, ο γιατρός αν και διέγνωσε ότι η μεταλλική βελόνα είχε σφηνωθεί στη σπονδυλική στήλη του ασθενή, δεν τον ενημέρωσε ούτε για την παρουσία του, ούτε για τους πιθανούς κινδύνους που διέτρεχε η υγεία του. Αντί αυτών, εκείνος τον καθησύχασε.
Η περαιτέρω δραματική επιδείνωση της υγείας του ασθενή, ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ανάγκασε την οικογένειά του να τον μεταφέρει από την πόλη που σπούδαζε πίσω στη Θεσσαλονίκη και να απευθυνθεί σε άλλον γιατρό, ειδικό νευροχειρουργό. Εκείνος διέγνωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπέβαλε εκ νέου τον ασθενή σε αξονική τομογραφία όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ξένου σώματος στον οργανισμό του. Κατόπιν αυτών, εισήχθη επειγόντως σε άλλο θεραπευτήριο και υποβλήθηκε αμέσως σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη που είχε προκληθεί χρειάστηκε να αφαιρεθεί, πέραν της βελόνας ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος καθώς και μολυσμένα τμήματα των γειτονικών οστών. Εν συνεχεία ο ασθενής νοσηλεύτηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παρέμεινε άλλον έναν μήνα σε κέντρο αποκατάστασης, υποβαλλόμενος σε φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη.
Αφού ο γιος τους ξεπέρασε τον κίνδυνο, η οικογένειά ζήτησε από τον γιατρό ο οποίος κατηγορείται ως υπαίτιος για την περιπέτειά του, αντίγραφο της μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο εκείνος αρνήθηκε επίμονα να παραδώσει το σχετικό αντίγραφο ισχυριζόμενος ψευδώς «ότι δεν υπάρχει τέτοια μαγνητική τομογραφία».
Η οικογένεια αμέσως κινήθηκε νομικά, αφού όλα αυτά έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του νεαρού φοιτητή και επιπλέον του προκάλεσαν μόνιμη μερική αναπηρία καθώς η αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου επηρέασε το βάδισμά του.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο νεαρός, κατέθεσε ποινική αγωγή ζητώντας από τον ακτινολόγο να του καταβάλλει αποζημίωση. Η αγωγή συζητήθηκε στο δικαστήριο το οποίο αναμένεται σύντομα να τελεσιδικήσει.
Η περιπέτεια του φοιτητή, αλλά και ο αγώνας της οικογένειας εναντίον του γιατρού είναι μία πράξη που θα δικαιώσει τους ίδιους, αλλά θα προστατέψει και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο από ανεπαρκείς γιατρούς που μπορεί να βλάψουν στο μέλλον κι άλλους ασθενής. Αν έχετε και εσείς μια παρόμοια ιστορία να μοιραστείτε και αν θέλετε να δικαιωθείτε για όσα τυχόν έχετε υποστεί, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συνηγόρου του Ασθενή είναι πάντα δίπλα σας.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]