Θύματα εκφοβισμού γιατροί και νοσοκόμες σε μονάδες νεογνών!

12 Ιουνίου, 2019

Σύμφωνα με έρευνα πάνω από το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού έχει πέσει θύμα εκφοβισμού!
Αγενής συμπεριφορά, λεκτική βία και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί είναι μόνο ένα δείγμα από αυτά που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές. Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους σε νεογνολογικές κλινικές έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού από ασθενείς ή από τους συγγενείς τους ή ακόμα και από τους ίδιους τους συναδέλφους τους.
Η πρώτη πανελλαδική έρευνα που έγινε σε περίπου 400 εργαζόμενους σε 17 δημόσια νοσοκομεία αποκάλυψε σοκαριστικά αποτελέσματα! Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτηματολόγια αλλά και σε ερωτήσεις αυτοπροσδιορισμού.
Η έρευνα κράτησε τρία χρόνια (2015 – 20217) και ήταν πρωτοβουλία του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον διευθυντή ΕΣΥ, Ηλία Χατζηιωαννίδη. Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνονται κάπως υπερβολικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο σημαντικούς παράγοντες.
Πρώτον, οι λεκτικές επιθέσεις προέρχονται τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους συναδέλφους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Συνήθως, οι ανώτεροι σε εξουσία μιλούν απαξιωτικά στους “κατώτερους” τους, με αποτέλεσμα να τους προκαλούν άγχος και κατάθλιψη. Δεύτερον, πολλοί εργαζόμενοι που ήταν παρόντες σε τέτοια περιστατικά, δεν αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα του θέματος.

Τι αποκάλυψε η έρευνα!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 53,1% των γιατρών και το 53,6% των νοσηλευτών έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού από κάποιον ασθενή ή από συγγενείς του ή από κάποιον ανώτερο του ενώ το 83,2% των συμμετεχόντων έχει γίνει μάρτυρας κάποιου τέτοιου περιστατικού.
Το 92,8% είχε υποστεί ή ακούσει αρνητική συμπεριφορά προς τους ίδιους ή προς συνάδελφο τους τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, οι γιατροί και νοσηλευτές που αντιμετωπίζουν τέτοιες συνθήκες εργασίας εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση, εξάντληση μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις!
Αντίστοιχη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 37% των γιατρών είχε πέσει θύμα εκφοβισμού ενώ οι φοιτητές που είχαν δεχτεί κακομεταχείριση στη σχολή τους κατά την διάρκεια των σπουδών τους άγγιξε το 84%.
 
Κι όμως η σιωπή είναι εκκωφαντική
Κάποια από τα αίτια για το φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των συναδέλφων, οι συνεχείς αντικρουόμενες απαιτήσεις της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή, ο μεγάλος φόρτος εργασίας και η πίεση για καίριες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των νεογνών.
Πάνω σε αυτό το μείγμα πίεσης και στρες, όταν προστίθεται η λεκτική βία, τότε τα θύματα “καταρρέουν” και πιθανόν να κάνουν σοβαρά ιατρικά λάθη! Ωστόσο, η σιωπή αποτελεί απαράβατο νόμο…  
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θύματα δεν μιλούν!
 
Πηγή: https://www.ethnos.gr