Τι γνωρίζετε για τις αλλεργίες;

Τι γνωρίζετε για τις αλλεργίες; Τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα;

13 Φεβρουαρίου, 2023

Πολλές φορές οι απορίες των ασθενών μπορεί να φανούν σοβαρές και άλλοτε τραγελαφικές. Τι μπορεί να είναι σωστό ή λάθος όμως;
Μπορεί να γνωρίζει καλύτερα ένας ασθενής ή ένας γιατρός;

 

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που μπορεί να ακούγονται κατά καιρούς.

 

Αποκλείεται να έχω αλλεργία σε αυτό το φάρμακο, το έχω ξαναπάρει και δεν είχα πρόβλημα.
Δεν μπορεί να είναι κανείς αλλεργικός σε μια ουσία που δεν έχει προηγουμένως ‘παρουσιαστεί’ στον οργανισμό, ώστε να θεωρηθεί ‘εχθρική’ και να οργανωθεί άμυνα εναντίον της. Σύμφωνα με Αλλεργιολόγους, είναι αδύνατο να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση κατά την πρώτη χορήγηση ενός φαρμάκου για παράδειγμα, όπως και κατά το πρώτο τσίμπημα από μέλισσα.
Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις.

 

-Η αλλεργία ξεκινά από την παιδική ηλικία; Αν δεν εμφανίσεις αλλεργία σαν παιδί, δεν κινδυνεύεις σαν ενήλικας;
Οι περισσότερες αναπνευστικές αλλεργίες εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή. Ακόμα και ορισμένοι τύποι τροφικής αλλεργίας, όπως και η αλλεργία στα φάρμακα και κάποιες αλλεργικές δερματοπάθειες είναι πιο συχνές στους ενήλικες, παρά στα παιδιά.

 

-Ξεπερνιούνται αργά ή γρήγορα.
Εξαρτάται από το είδος του αλλεργιογόνου και τη βαρύτητα της αλλεργίας. Υπάρχει περίπτωση η αλλεργία να υποχωρήσει μέσα σε λίγα χρόνια, όπως η τροφική αλλεργία στο γάλα αγελάδος. Ενδέχεται όμως η αλλεργία να επιμείνει για πολλά χρόνια, όπως στην περίπτωση των εισπνεόμενων αλλεργιογόνων, ή και για πάντα, όπως στη βαριά αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και έχει να κάνει με τον οργανισμό του κάθε ένα.

 

-Αν το σπίτι μας είναι καθαρό, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε για αλλεργίες.
Η εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες καθαριότητας, εκτός και αν εκτίθεται ο ασθενής σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Οι συνθήκες υπερβολικής αντισηψίας και απολύμανσης μπορούν να αποτελέσουν τον ‘καταλύτη’ για την ανάπτυξη αλλεργίας σε άτομα με την κατάλληλη γενετική προδιάθεση.

 

-Μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας;
Η αλλεργία μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη για τη ζωή, ειδικά στις περιπτώσεις αλλεργίας σε δηλητήριο μέλισσας, σε φάρμακα ή σε κάποιες τροφές. Είναι επομένως σημαντικό ένας αλλεργικός ασθενής να γνωρίζει με απόλυτο τρόπο τι ακριβώς να αποφεύγει, πώς να αναγνωρίζει και πώς να αντιμετωπίζει μια ενδεχόμενη επικίνδυνη αντίδραση.

 

-Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν την κατάσταση με τη δυσανεξία;
Αν και υπάρχουν ομοιότητες, είναι δυο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Η αλλεργία αποτελεί την εντοπισμένη ή γενικευμένη αντίδραση του σώματος απέναντι σε κάποια σχετικά αβλαβή ουσία (αλλεργιογόνο) και σχετίζεται την υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δυσανεξία αφορά την έλλειψη κάποιου ενζύμου με αποτέλεσμα λόγω αδυναμίας του οργανισμού να μεταβολίσει ορισμένες ουσίες, να εμφανίζονται ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα.

 

-Οι αλλεργίες μπορούν να πυροδοτηθούν από οποιαδήποτε ουσία της φύσης
Μπορούν να πυροδοτηθούν από οποιαδήποτε ουσία, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αντίστοιχης αλλεργικής αντίδρασης. Μπορεί να αφορούν περιβαλλοντικές ουσίες ή τροφές. Τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα αποτελούν τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, οι φράουλες, η ντομάτα και το μέλι.

 

-Το τεστ δυσανεξίας είναι και τεστ για τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών;
Το τεστ δυσανεξία αποτελεί ένα μη εγκεκριμένο και έγκυρο τεστ και δεν ενδείκνυται η χρήση του για τη διάγνωση αλλεργιών.
Οι έγκυρες εξετάσεις για τη διάγνωση αλλεργιών αποτελούν οι αιματολογικές εξετάσεις, οι δερματικές δοκιμασίες καθώς και η έκθεση σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Καθώς πολλές φορές, οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να δώσουν ψευδώς σωστά αποτελέσματα, καλό είναι να κάνετε πάνω από μια εξέταση ώστε να έχετε μια σωστή επαλήθευση.

 

-Αλλεργία στο φαγητό και στη γύρη. Αλληλοεπικαλύπτονται;
Αυτό που μπορεί να συμβαίνει, είναι πως τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να υποφέρουν από το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στα αλλεργιογόνα που βρίσκουμε στη γύρη, όπως επίσης και σε ωμά φρούτα, λαχανικά ακόμα και σε καρπούς.

 

-Μπορεί ένα αλλεργικό σοκ αντιμετωπιστεί στο σπίτι;Σε καμία περίπτωση! Το αλλεργικό σοκ μπορεί εύκολα να συνοδευτεί από σοβαρά συμπτώματα, τόσο σοβαρά που να απειλήσουν τη ζωή του κάποιου.Πρέπει επειγόντως να μεταβούμε σε νοσοκομείο ή γιατρό.

 

Γνωρίζετε τι είναι η υδρογενής κνίδωση;

Έχετε υποστεί  ακραίο αλλεργικό σοκ, από ιατρική αμέλεια;

Σας χορηγήθηκαν φάρμακα ενώ γνώριζε ο γιατρός σας πως έχετε αλλεργία;

Επικοινωνήστε μαζί μας!