Τι κίνδυνοι υπάρχουν για τα παιδιά όταν καταναλώνουν ακατάλληλα φάρμακα;

17 Σεπτεμβρίου, 2020

Η διατήρηση φαρμάκων που προορίζονται για τα παιδιά, μπορεί να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Κάθε χρόνο, περίπου 60.000 μικρά παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία μετά την κατάποση ενός φαρμάκου που έχει λήξει ή μετά από τη χορήγηση λανθασμένης ποσότητας φαρμάκου (1).
Οποιοδήποτε φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χορηγούνται και χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό του παιδιού, εάν ληφθεί με λάθος τρόπο. Η ασφαλής αποθήκευση φαρμάκων, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα παιδιά ασφαλή. Αφού βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα ενός φαρμάκου, είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο επιστρέφεται αμέσως σε ασφαλή θέση αποθήκευσης.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Το 2017 σχεδόν 52.000 παιδιά κάτω των 6 ετών μετέβησαν σε κάποιο νοσοκομείο εξαιτίας δηλητηρίασης από φάρμακα (3).
Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Huffington Post, “σχεδόν οι μισοί γονείς όπου στα παιδιά τους είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα για τον πόνο, κράτησαν τα εναπομείναντα χάπια στο σπίτι για επόμενη χρήση.” Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα λήφθηκαν από τα παιδιά ή από άλλα μέλη του νοικοκυριού σε μεταγενέστερο χρόνο. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο, ενώ περίπου το ⅓ των γονέων διαπιστώθηκε ότι έχει ένα παιδί στο οποίο έχει συνταγογραφηθεί φάρμακο για τον πόνο μετά από κάποια  ασθένεια, τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.
Περίπου το 60% αυτών των φαρμάκων για τον πόνο είναι οπιοειδή, σύμφωνα με το άρθρο. Επιπλέον, περίπου το 50% όλων των γονέων με παιδιά στα οποία είχαν έχουν συνταγογραφηθεί τέτοια φάρμακα για τον πόνο, αναφέρει ότι καταλήγουν στο ντουλάπι τους οικιακού τους φαρμακείου για επόμενη χρήση. Μόνο το 30% πέταξε τα επιπλέον χάπια στον κάδο απορριμμάτων, ενώ μόλις το 8% τα επέστρεψε στον γιατρό ή το φαρμακείο.
Ο ρόλος της σωστής ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς, αναδεικνύεται καθοριστικός για ακόμη μία φορά, αφού σύμφωνα με το άρθρο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των υπολειπόμενων φαρμάκων από τους γονείς. Ειδικότερα, η πλειονότητα των γονέων που έλαβαν σαφείς οδηγίες για την απόρριψη των υπολειπόμενων χαπιών από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού τους είχε περισσότερες πιθανότητες να απορρίψει τα φάρμακα είτε ρίχνοντάς τα στα σκουπίδια είτε επιστρέφοντάς τα στο φαρμακείο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σαφείς οδηγίες μπορούν να αποτρέψουν την κατάχρηση φαρμάκων, μόνο το ⅓ των γονέων που αναφέρονται στη μελέτη έλαβαν αυτές τις οδηγίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας είναι να κρατήσετε όλα τα φάρμακα μακριά από το παιδί σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιταμίνες. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε τα φάρμακά του οικιακού σας φαρμακείου και να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές:

  1. Επιλέξτε ένα μέρος που δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά σας. 

Βρείτε ένα μέρος στο σπίτι σας που είναι πολύ υψηλό για να φτάσει ή να δει το παιδί σας, για να διατηρήσετε τα φάρμακα και τις βιταμίνες. Τα κλειδωμένα ντουλάπια είναι το ασφαλέστερο μέρος για τη φύλαξη των φαρμάκων.

  1. Απομακρύνετε τα φάρμακα. 

Ακόμη και αν πρόκειται να δώσετε ξανά στο παιδί σας φάρμακο σε λίγες ώρες, μην το αφήσετε σε εμφανές σημείο για λόγους ευκολίας σας.

  1. Εξηγήστε στο παιδί για τα φάρμακα

Εξηγήστε στα παιδιά, ότι εσείς πρέπει να είστε αυτοί που θα του δώσετε φάρμακο. Μην πείτε στο παιδί σας ότι το φάρμακο είναι καραμέλα ή έχει ωραία γεύση για να το πάρει. Αντίθετα, επισημάνετε του ότι πρόκειται για φάρμακα που είστε εσείς υπεύθυνος να του δώσετε, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία του.

  1. Βεβαιωθείτε ότι έκλεισε καλά η συσκευασία 

Ακούστε το κλικ για να βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα ασφαλείας είναι κλειδωμένο. Χρησιμοποιείτε πάντα τα καλύμματα ασφαλείας που παρέχονται με τη συσκευασία του φαρμάκου (1).

Επικοινωνήστε με το Συνήγορο του Ασθενή

Εάν έχετε την υποψία ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, έχει υποστεί ιατρικό λάθος, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τη διαδικασία που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ο Συνήγορος του Ασθενή, είναι δίπλα σας, προκειμένου να να ενημερωθείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πηγές:
(1) CDC. Medication Safety Program. https://www.cdc.gov/patientsafety/features/safe-medicine-children.html
(2) HuffPost. (2016). A Shocking Number Of Parents Keep Their Kids’ Leftover Opioids
(3) Safe Kids. Medication Safety. https://www.safekids.org/medicinesafety