Το ΣτΕ επιδικάζει αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη και ιατρική αμέλεια.

28 Νοεμβρίου, 2018

Τα τελευταία έτη έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν υποθέσεις σχετικές με ιατρικά λάθη και η ιατρική αμέλεια στα ελληνικά δικαστήρια.
Οι υπεύθυνοι καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη μετά από διερεύνηση των υποθέσεων που έχουν σχηματιστεί εναντίον τους και τα θύματα ή οι συγγενείς λαμβάνουν αποζημιώσεις.
Τα διοικητικά δικαστήρια επιδικάζουν στα θύματα και τους συγγενείς τις περισσότερες φορές αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στο λάθος του γιατρού και το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το θύμα. Σε κάποιες υποθέσεις και λόγω έλλειψης σωστής εκπροσώπησης του ασθενή, οι δικαστές δεν επιδικάζουν αποζημίωση με το επιχείρημα ότι ο θάνατος του ασθενή δεν συνδέεται με αμέλεια γιατρού ή κάποιο ιατρικό λάθος.
Πολλοί ασθενείς που έχουν υποστεί ιατρικό λάθος ή συγγενείς που έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο από ιατρική αμέλεια φοβούνται να μπουν στην διαδικασία δικαστικής διαμάχης. Τα θύματα θεωρούν πως το υπάρχον σύστημα συγκαλύπτει τα λάθη των γιατρών και δεν αποδίδει τις ευθύνες στους ιθύνοντες.
Η Δικαιοσύνη όμως φροντίζει πάντα να επιδικάζει ορθά τις υποθέσεις που εξετάζει και να διασφαλίζει ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται ανάλογα με τα παραπτώματά τους.

Η εμπορευματοποίηση των ασθενών…

Έντονη αγανάκτηση έχει προκαλέσει η λεγόμενη “εμπορευματοποίηση” ασθενών και οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που έχει αφήσει η Κρίση πίσω της στα δημόσια νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένη περίπτωση ιατρικού λάθους…

Ασθενής, εισήχθη σε νοσοκομείο με οξεία παγκρεατίτιδα και απεβίωσε μετά από 14 ημέρες! Κατά την παγκρεατογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο 45χρόνος άνδρας, διατρήθηκε ο δωδεκαδάκτυλος του λόγω ιατρικού λάθους και από εκείνη τη στιγμή η κατάσταση της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη.
Οι γιατροί τον αντιμετώπισαν λανθασμένα ως ασθενής με νεοπλασία – καρκίνωμα (χολοαγγειοκαρκίνωμα), ενώ μετά το θάνατο του άτυχου 45χρονου δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας στα οποία είχε νοσηλεύει, “έπαιζαν” με τον πόνο των συγγενών χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για ότι συνέβη.
Η Διοικητική Δικαιοσύνη επιδίκασε στη σύζυγο και τις δύο κόρες του, στον αδελφό και την αδελφή του αποζημίωση ύψους 240.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που δέχθηκαν από τον πρόωρο θάνατο του 45χρονου. Επίσης, επιδικάστηκε  επιπρόσθετα μηνιαία αποζημίωση στην σύζυγο επί 7 χρόνια.
Στο πιστοποιητικό θανάτου του άτυχου άνδρα αναφέρεται ως αιτία της κατάληξης του «η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, παγκρεατίτιδα, οπισθοπεριτοναϊκή νέκρωση».
Η έκθεση ιατρού πραγματογνώμονα αναφέρει ότι, «ο ασθενής λόγω της εισόδου παγκρεατικών υγρών σε χώρο εκτός της εντερικής κοιλότητας υπέστη χημική περιτονίτιδα, η οποία προκαλεί οξεία παγκρεατίτιδα, πάθηση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται περαιτέρω, ότι η νεοπλασία (καρκίνωμα) δεν αποδείχθηκε.
Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη η οποία έλαβε υπόψιν τις δύο ιατροδικαστικές γνωματεύσεις: ο θάνατος του 45χρονου επήλθε συνεπεία παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των ιατρών.
Ο άνδρας έχασε τη ζωή από ιατρικό λάθος και η οικογένεια του έχασε έναν πατέρα, σύζυγο και αδερφό. Η αποζημίωση και η απόδοση ευθυνών είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Δικαιοσύνη για να τιμήσει το θύμα.
Αν έχετε υποστεί ιατρικό λάθος ή γνωρίζετε κάποιο παρόμοιο περιστατικό μπορείτε να το μοιραστείτε ελεύθερα με τον Συνήγορο του Ασθενή.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]