Βραβεύτηκε ο χειρουργος James Muecke ως Αυστραλός της χρονιάς

28 Ιανουαρίου, 2020

Ο Δρ Muecke βραβεύτηκε ως ο Αυστραλός της Χρονιάς 2020 για το έργο και την προσφορά του. Ο γιατρός έχει αφιερωθεί στο έργο του για την πρόληψη της τύφλωσης στην Αυστραλία και στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. 
Ο 56χρονος χειρουργός δεσμεύτηκε οτι θα συνεχίσει την προσπάθεια του και θα φροντίσει να αξιοποιήσει τον τίτλο του για να προωθήσει την καμπάνια του.
Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να πείσει την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ένα από αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να είναι η επιβολή φόρου στα ζαχαρούχα ποτά, κάτι που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της τύφλωσης από διαβήτη ο οποίος μπορεί να προβλεφθεί.
Ο Δρ Muecke ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο διαβήτης είναι σήμερα η βασική αιτία τύφλωσης των ατόμων παραγωγικής ηλικίας στην Αυστραλία. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η μορφή τύφλωσης είναι απολύτως προβλέψιμη ή ιάσιμη».
Σύμφωνα με έρευνες 1,2 εκατομμύρια Αυστραλοί νοσούν από διαβήτη με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η παραγωγικότητα τους. Εκτός από το ζήτημα της καλής υγείας τίθεται και το θέμα της οικονομίας, καθώς υπολογίζεται πως το προσβαλλόμενο προσωπικό κοστίζει στην Αυστραλία 15 δις το χρόνο.
Φυσικά αυτό αποτελεί παράγοντα για να πείσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Το επίκεντρο της καμπάνιας του είναι και παραμένει ο άνθρωπος, ο ασθενής, η υγεία και η ποιότητα ζωής του.
Οι τροφές και τα ζαχαρούχα ποτά έχουν τεράστια ποσοστά ζάχαρης και η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε εθισμό. Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να ελέγχει και να στοχεύει σε μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή. 
«Πιστεύω ότι πρέπει να απαγορευτούν τα προϊόντα ζάχαρης από τα ταμεία των καταστημάτων και ειδικά όταν είναι σε προσφορά», είπε ο χειρουργός. 
«Οφείλουμε να τα κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο προσβάσιμα στο κοινό», κατέληξε ο Δρ Muecke ο οποίος ολοκληρώνοντας παρότρυνε όσους πάσχουν από διαβήτη να προχωρούν συχνότερα σε εξετάσεις όρασης.
Μακάρι να πετύχει τον στόχο του!
πηγή:https://neoskosmos.com