Ένα σοβαρό πρόβλημα στο παχύ έντερο, οδήγησε τους γονείς ενός βρέφους μόλις 6 μηνών, να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για έκτακτο χειρουργείο.
Το χειρουργείο έγινε, με επιτυχία, και οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, έδωσαν σαφέστατες οδηγίες στους συναδέλφους τους στο νοσοκομείο Καστοριάς για το πότε και πως θα αφαιρεθούν τα ράμματα.
Ο γιατρός όμως του τελευταίου νοσοκομείου, θεώρησε ότι η πληγή έχει επουλωθεί και βιάστηκε να κόψει τα ράμματα. Το αποτέλεσμα; Αιμορραγία και εκσπλάχνωση για το 6 μηνών βρέφος.
Το μωρό μεταφέρθηκε αμέσως πίσω στο νοσοκομείο Καστοριάς, αλλά η «περιπέτεια» είχε συνέχεια. Από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καστοριάς διακομίσθηκε μέχρι ένα σημείο που το παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Κοζάνης το οποίο στη συνέχεια το μετέφερε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση των σπλάχνων σε μη αποστειρωμένο περιβάλλον και η καθυστέρηση της μεταφορά του (καθώς δεν υπήρχε πλήρωμα), έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού. Ακόμη ένας κίνδυνος που ελλόχευε, ήταν η πιθανότητα διάτρησης του εντέρου και η εσωτερική μόλυνση των υπόλοιπων οργάνων.
Οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά «σήμερα είναι το δικό μας παιδί, αύριο ένα άλλο».
Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και ο Συνήγορος του Ασθενή. Η καταγγελία δεν γίνεται μόνο για την είσπραξη της αποζημίωσης. Γίνεται για να ακουστεί μέσα στο δικαστήριο το ιατρικό παράπτωμα, να τιμωρηθεί ο κάθε υπαίτιος έτσι ώστε να μην επαναλάβει το λάθος , το οποίο μπορεί και να προκάλεσε ακόμη και θάνατο.
Όσο βαρύ και να είναι το «φορτίο» του πόνου, η καταγγελία πρέπει να γίνεται. Γιατί αυτή η απόφασή σας, μπορεί να σώσει ζωές.