Χωρίς τελειωμό τα προβλήματα στο ΕΣΥ

18 Σεπτεμβρίου, 2019

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στην δημόσια υγεία με τεράστιες λίστες αναμονής, υποστελέχωση και αγένεια!
Η πρόσφατη δημοσίευση της έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά τα άλυτα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, που παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας, παραμένουν ακόμα στην “εντατική”.
Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις καρκινικών βιοδεικτών, οι μεγάλες λίστες αναμονής και η έλλειψη σεβασμού προς τους ασθενείς καθιστούν τις υπηρεσίες υγείας έναν καθημερινό Γολγοθά για τους πολίτες.
Εν αναμονή των αποζημιώσεων
Οι αποζημιώσεις των καρκινικών βιοδεικτών BRCA ½ από τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ακόμα σε αναμονή με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά μέσα στη τσέπη. Η εν λόγω εξέταση κοστίζει 700 – 800 ευρώ με ανάλογο κόστος για τους συγγενείς των γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να υποβληθούν σε εξέταση για να δουν τις πιθανότητες να νοσήσουν και οι ίδιοι στο μέλλον από την ίδια ασθένεια.
Οι γυναίκες που έχουν μεταλλάξεις BRCA ½  έχουν ως και 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και υψηλές πιθανότητες για κάποια άλλη μορφή καρκίνου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ήδη από πέρσι εφαρμόστηκε σχετική ρύθμιση για το κόστος των καρκινικών βιοδεικτών, όμως η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στον “πάγο”. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη για την επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας
Αναμονή ως και 3 μήνες
Οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα καθώς η αναμονή για να πάρουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τους. Σύμφωνα και με την έρευνα, η πηγή του προβλήματος είναι η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και οι καθυστερήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα. 
Ωστόσο, οι αναμονές είναι μεγάλες ακόμα και για τις ακτινοθεραπείες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 3 μήνες, λόγω έλλειψης προσωπικού!
Προσβλητική συμπεριφορά
Οι καταγγελίες των ασθενών για αγενής συμπεριφορά ολοένα και αυξάνονται, κυρίως από άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η υποστελέχωση και η έλλειψη ειδικών γιατρών οδηγεί συχνά σε λανθασμένες διαγνώσεις και να μην λαμβάνουν την σωστή θεραπεία αναλόγως τις πραγματικές τους ανάγκες. Τέλος, η συμπεριφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών 
Τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας συνεχώς διαιωνίζονται  με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση των ασθενών. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου!
 
Πηγή: https://www.protothema.gr