Ένα 13χρονο κορίτσι σε περιπέτειες λόγω λανθασμένης διάγνωσης

20 Μαΐου, 2019

Ένα 13χρονο κορίτσι από την Κύπρο, υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία μέσα από ταξίδια, πολύωρες εξετάσεις, άγχος και πίεση εξαιτίας μιας λανθασμένης διάγνωσης.
Το κορίτσι είχε προχώρησε σε προληπτικές εξετάσεις διαβήτη μέσω αντιδραστηρίου αυτόματης μεθόδου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Κατά την εξέταση το επίπεδο γλυκόζης αίματος διαφάνηκε υψηλότερο από το κανονικό. Τα αποτελέσματα θορύβησαν τους γιατρούς και την οικογένεια της μικρής.
Η μικρή συνέχισε τις εξετάσεις για να επιληφθεί το πόρισμα και έτσι έκανε και δεύτερη ανάλυση αίματος στο νοσοκομείο, όπου και αυτή τη φορά τα όρια ήταν πολύ υψηλά και οι γιατροί έκαναν λόγο για προδιαβήτη. Για αντιμετώπιση της κατάστασης οι γιατροί του Δημοσίου συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή.
Οι γονείς αποφάσισαν να ζητήσουν και μία δεύτερη γνώμη…
Ο οικογενειακός γιατρός επανέλαβε την εξέταση, με αρνητικά όμως αποτελέσματα. Λόγω της ηλικίας του παιδιού συνέστησε στην οικογένεια να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό στην Αθήνα που διαθέτει εξειδικευμένα μηχανήματα.
Όλοι μαζί ταξίδεψαν λοιπόν στην Αθήνα προκειμένου το κοριτσάκι να υποβληθεί σε αναλυτικές εξετάσεις με σκοπό να αναγνωριστεί αν όντως πάσχει από διαβήτη και αν χρειάζεται να λάβει φαρμακευτική αγωγή.
Το παιδί αναγκάστηκε να τεθεί κάτω από μια διαδικασία που εκκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε το βράδυ. Κάθε 20 λεπτά λαμβάνονταν δείγματα αίματος για εξέταση. Από τη διαδικασία διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν παρουσίαζε καμία κλινική εικόνα σακχαρώδους διαβήτη.
Ο γιατρός συνέστησε να τερματιστεί αμέσως τη φαρμακευτική αγωγή. Η μικρή με την οικογένεια της επέστρεψαν και πάλι στην Αθήνα μετά από 3 μήνες με σκοπό να επαναλάβει την ίδια εξέταση. Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι αρνητικά.
Το 13χρονο κορίτσι και η οικογένεια της δέχτηκαν μεγάλη ψυχολογική πίεση, δαπάνησαν χρήματα, πέρασαν από αρκετές εξετάσεις προκειμένου να διαλευκανθεί εάν και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πέρασαν δύσκολες στιγμές και βίωσαν μία κατάσταση που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.
Όλα αυτά από μία λάθος διάγνωση και κακή ιατρική διαχείριση της κατάστασης.
Εσείς έχετε βιώσει αντίστοιχο περιστατικό;
 
 
Πηγή: https://www.newsbeast.gr