Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις;

18 Σεπτεμβρίου, 2020

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ασθενείς που αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο για μία προγραμματισμένη ή μη εξέταση ή χειρουργική επέμβαση, είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Τι ακριβώς είναι όμως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις;


Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις που συνήθως δεν προϋπάρχουν στον ασθενή αλλά αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρακολουθεί στενό το φαινόμενο, καταβάλλοντας σοβαρές προσπάθειες για την πρόληψη της εμφάνισής τους και τη βελτίωση της ασφάλεια των ασθενών.
Εμφανίζονται σε όλα τα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των χειρουργικών κέντρων, των κλινικών και των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας περίθαλψης, όπως γηροκομεία και εγκαταστάσεις αποκατάστασης.

Ποιοι κινδυνεύουν; 

 

Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι επιρρεπείς σε μία προσβολή ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Μερικοί ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους, όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η μακρά παραμονή στο νοσοκομείο, η χρήση μόνιμων καθετήρων, τυχόν ιατρικά λάθη των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως η μη σωστή πλύση χεριών και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών (4).

Πόσο συχνά συμβαίνει;

Οι ασθενείς που νοσούν από κάποια επιπλέον λοίμωξη που προκλήθηκε στο περιβάλλον του νοσοκομείου, περνούν, κατά μέσο όρο, επιπλέον 6,5 ημέρες στο νοσοκομείο. Οι ειδικοί τονίζουν μάλιστα, ότι είναι 5 φορές πιο πιθανό να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο μετά το εξιτήριο και δύο φορές πιο πιθανό να καταλήξουν από μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

 

Επιπλέον, οι χειρουργημένοι ασθενείς που αναπτύσσουν λοιμώξεις είναι 60% πιο πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ειδικότερα, οι έχει παρατηρηθεί ότι:

  • Το 32% των λοιμώξεων παραιτούνται στο ουροποιητικό σύστημα.
  • Το 22% συνιστούν οι μολύνσεις στη χειρουργημένη περιοχή
  • Το 15% αφορά πνευμονία (πνευμονικές λοιμώξεις)
  • ΤΟ 14% των λοιμώξεων συμβαίνουν στη κυκλοφορία του αίματος (4).

Ακόμη, πρόσφατη ερευνητική μελέτη αναφέρει ότι οι συχνότερες λοιμώξεις που παρουσιάζονται στους ασθενείς είναι:

Η παραπάνω λοιμώξεις είναι δυνατό, τονίζουν οι μελετητές, να προκαλέσουν επιπλοκές όπως σήψη, μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα και περιτονίτιδα. Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με τη νοσηλεία στο νοσοκομείο, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη διάρκεια της διαμονής, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και τη θνησιμότητα των ασθενών.

 

Τα στατιστικά θνησιμότητας αναφέρουν ότι κάθε χρόνο σχεδόν 2 εκατομμύρια λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη εμφανίζονται στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα σχεδόν 100.000 θανάτους. Ακόμη, το κόστος της φροντίδας για αυτές τις λοιμώξεις είναι τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια (2).

Πηγές: (1) Fierce Healthcare (2016). Hospital-acquired condition rates down but not as significant as first appears. https://www.fiercehealthcare.com/healthcare/hospital-acquired-condition-rates-down-but-not-as-significant-as-first-appears(2). Monegro, A. (2020) Hospital Acquired Infections. StatPearls (3). Premier (2020). Healthcare Associated Infections (HAIs). (4) Patient Care Link (2020) Healthcare-Acquired Infections (HAIs).

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας