Αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο λόγω πανδημίας

27 Απριλίου, 2021

Ο Συνήγορος του Ασθενή έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο για τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς οι καρκίνο και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται η φροντίδα τους εν μέσω πανδημίας. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει ήδη από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού ότι οι καρκινοπαθείς είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν επιπλοκές εάν μολυνθούν από τον Covid-19. Γι’ αυτό το λόγο, οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην άμεση ιατρική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και η παροχή φροντίδας, να προσαρμόζεται στην κατάσταση του κάθε ασθενούς.

 

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δυστυχώς, δε συμβαίνει…

Αμέλεια που κοστίζει τις ζωές των καρκινοπαθών!

 

Οι καρκινοπαθείς καθυστερούν να υποβληθούν στην αναγκαία θεραπεία τους τουλάχιστον κατά έναν μήνα, για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, όπως το lockdown. Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο αυξημένο κίνδυνο κατά 10% να πεθάνουν, σύμφωνα με μία νέα καναδοβρετανική επιστημονική μελέτη.

 

Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναγκαία θεραπεία τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς.

 

Σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, το πρώτο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε καθυστερήσεις της θεραπείας σε πολλούς καρκινοπαθείς,  κάτι το οποίο είχε σοβαρές συνέπειες στην υγεία πολλών εξ αυτών. Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και τα νέα lockdown, έφεραν και πάλι σημαντικές συνέπειες για τους ασθενείς με καρκίνο.

Εάν αναβολή ενός χειρουργείου για καρκίνο του μαστού κατά δύο μήνες, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%. Σε περίπτωση δε όπου η καθυστέρηση φθάσει τους τρεις μήνες, τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 26%.

Πιθανότερος κάτα 10% ο θάνατος για τους ασθενείς με καρκίνο…

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τίμοθι Χάνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του καναδικού Πανεπιστημίου Κουίνς, πραγματοποίησαν μία ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας στους καρκινοπαθείς. 

 

Στην εν λόγω μελέτη αξιολόγησαν όλες τις σχετικές έρευνες της περιόδου 2000-2020, οι οποίες αφορούσαν συνολικά το 44% των περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως και 1,27 εκατομμύρια ασθενείς. Τα δεδομένα που εξέτασαν, εστίαζαν στο πώς μία καθυστέρηση ενός μήνα στη θεραπεία τους μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα επιβίωσής των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο. Η έρευνα καταλήγει στο  συμπέρασμα ότι στην περίπτωση καθυστέρησης μίας ογκολογικής χειρουργικής επέμβασης κατά έναν μήνα, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς κατά 6% ως 8%. 

 

Οι περισσότερες πιθανότητες (9-13%) ο ασθενής να καταλήξει, οφείλονται στις επιπτώσεις της καθυστέρησης χορήγησης θεραπείας (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία). Σε μεγαλύτερο κίνδυνο, τονίζεται ότι, βρίσκονται οι ασθενείς που νοσούν από καρκίνο:

 

  • του εντέρου
  • του μαστού 
  • της κεφαλής-τραχήλου (λαιμού)

 

Στις παραπάνω περιπτώσεις, εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη του ενός μήνα τότε αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος θανάτου. 

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Το πολύτιμο αγαθό της Υγείας κατοχυρώνεται Συνταγματικά! Εάν πιστεύετε ότι η υγείας σας ή κάποιου αγαπημένου να σας προσώπου έχει υποστεί βλάβη, έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά και να αποζημιωθείτε για τη βλάβη. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων…  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας