Το ΣτΕ αποφάσισε: Αποζημίωση για βλάβες από εμβολιασμό

11 Μαΐου, 2021

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε! 

 

Στο Συνήγορο του Ασθενή, λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα ανθρώπων που παρουσίσαν προβλήματα στην υγεία τους μετά από εμβολιασμό, τόσο οι ίδιοι, όσο και αγαπημένα τους πρόσωπα. Το ΣτΕ ήρθε να σφραγίσει με την απόφαση του, ότι όσοι έχουν υποστεί βλάβη στην υγείας τους μετά από εμβολιασμό, δικαιούνται ν’ αποζημιωθούν, ανεξάρτητα από εάν υπάρχει παράλληλα ιατρικό λάθος. 

Η απόφαση του ΣτΕ ήρθε να δώσει τη λύση, σε όλους όσους έχουν υποστεί βλάβες με τον εμβολιασμό τους (συμπεριλαμβανομένων των των εμβολίων για τον Covid-19.

Τυχόν βλάβες που μπορούν να δημιουργήθηκαν μετά από εμβολιασμό και ανεξάρτητα από το εάν δεν υπάρχει παράνομη πράξη γιατρού (ιατρικό λάθος) και η παρτίδα του εμβολίου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, οι παθόντες πρέπει να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Όλα όσα αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ…

Το  Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφασή που έβγαλε στις 10/05/2021 ότι η προκαλούμενη βλάβη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού, συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του), η οποία υπερβαίνει τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου. Ειδικότερα, αναφέρει το ΣτΕ στην απόφασή του:

«Σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ , της ηθικής βλάβης του»

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση…

 

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «στις περιπτώσεις αυτές, η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητος), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου».

Ειδικότερα, το ΣτΕ υπογραμμίζει, ότι η «εκ του Συντάγματος και των άρθρων 19, 23, 24, 26 και 39 της κυρωθείσης με τον ν. 2101/1992 Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν επιτάσσεται η πρόβλεψη ειδικού αποζημιωτικού καθεστώτος για τις περιπτώσεις βλάβης συνεπεία εμβολιασμού» και η μη πρόβλεψη δε τέτοιου ειδικού καθεστώτος δεν συνιστά παράλειψη νομοθετήσεως, δυναμένη να στοιχειοθετήσει αξίωση αποζημιώσεως κατά το άρθρο 105 ΕισΝΑΚ».

Αφορμή για την απόφαση, ένα 7χρονο κορίτσι…

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ασχολήθηκε με το ζήτημα των εμβολιασμών, με αφορμή την περίπτωση μίας μητέρας η οποία έχασε την κόρη της. Το άτυχο κορίτσι ηλικίας μόλις 7 ετών, ήταν μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού.

 

Το κορίτσι εμβολιάστηκε κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ). Για χρόνια έμεινε φυτό, έως ότου απεβίωσε μετά από πανεγκεφαλίτιδα…

 

Πιο αναλυτικά, το 7χρονο κορίτσι  (γεννήθηκε 25-11-1994) και σε ηλικία 7 ετών (4-9-2001) εμβολιάσθηκε με την πρώτη δόση του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς («MMR-II»). Η  δεύτερη δόση του οποίου της χορηγήθηκε στις 30-3-2006 στα Δημοτικά Ιατρεία Δήμου της Αττικής και ενώ φοιτούσε στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

 

Μετά τον εμβολιασμό της, η ανήλικη  μαθήτρια εμφάνισε «διαρκώς επιδεινούμενα νευρολογικά συμπτώματα, συνιστάμενα σε αιφνίδιες πτώσεις στο έδαφος, αστάθεια στη βάδιση, κολλώδη ομιλία, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολία αντίληψης του περιβάλλοντος».

 

Μετά από όλα αυτά, διακομίστηκε και εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», όπου υποβλήθηκε σε σωρεία εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων (βιοχημικές εξετάσεις, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κ.λπ.). Οι εξετάσεις έδειξαν τελικά ότι έπασχε «από «υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα μετά από ιλαρά (van Bogaert)» και στις 25-5-2006 τέθηκε υπό θεραπευτική αγωγή.

 

Ακολούθως, της πραγματοποιήθηκε “τοποθέτηση «reservoir» κοιλιοστομίας, προκειμένου να εγχυθεί η φαρμακευτική ουσία «ιντερφερόνη», δια της ανοίξεως οπής στο κρανίο, κατ’ ευθείαν στο πάσχον όργανο του εγκεφάλου, με σκοπό την επιβράδυνση της πορείας της νόσου», όπως αναφέρεται στο από 11-9-2006 ενημερωτικό σημείωμα της ειδικευόμενης ιατρού της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

 

Σύμφωνα με την βεβαίωση του κρατικού νοσοκομείου: «Η νόσος αυτή προκαλεί εκφύλιση της λευκής φαιάς εγκεφαλικής ουσίας, σπασμούς, επιληψία, νοητική καθυστέρηση. Παρά την χορηγηθείσα αντιϊκή θεραπεία, η κατάστασή της είναι προοδευτικά επιδεινούμενη. Δεν δύναται να ορθοστατήσει, ούτε να περπατήσει. Δεν έχει ομιλία, ούτε χρήση χειρός και κάνει συνεχείς επιληπτικές κρίσεις. Ελάχιστη επικοινωνία με το περιβάλλον, μόνον βλεμματική».

 

Σύντομα, ήρθε το άδοξο τέλος για την άτυχη ανήλικη, καθώς μετά από εννέα χρόνια  όπου ήταν φυτό, η κατάσταση της ήταν μη αναστρέψιμη… Στις 23-9-2010, απεβίωσε. Σύμφωνα με την ληξιαρχική πράξη θανάτου αιτία θανάτου αναγράφεται: «Σκληρυντική παρεγκεφαλίτιδα, τετραπληγία, ανακοπή».

Η αγωγή της μητέρας της και η απόφαση του ΣτΕ

 

Η μητέρα της 7χρονης μαθήτριας της διεκδίκησε δικαστικά από το Δημόσιο και τον επίμαχο Δήμο το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με το νόμιμο τόκο, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η κόρη της εξ αιτίας της βλάβης της υγείας της, που προκλήθηκε ως παρενέργεια του εμβολιασμού της, Ο εμβολιασμός είχε διενεργηθεί στα Δημοτικά Ιατρεία του επίμαχου Δήμου.

Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδικάστηκε στην μητέρα της άτυχης κοπέλας αποζημίωση 200.000 ευρώ. Ωστόσο, ασκήθηκε αναίρεση κατά της πρωτόδικής απόφαση η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο. Τελικά, το ΣτΕ αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα στα θύματα της πανδημίας! 

 

Είτε υποψιάζεστε ότι τυχόν βλάβη στην υγεία σας, ή ενός αγαπημένου σας προσώπου, οφείλεται στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, είτε αισθάνεστε ότι η υγεία σας αμελήθηκε λόγω πανδημίας, ή ακόμη και χάσατε ένα συγγενικό σας πρόσωπο λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία (αναβολές χειρουργείων, ιατρική αμέλεια κτλ.) μπορείτε να αποζημιωθείτε.

 

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας