3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές…δεξιότητες!

29 Νοεμβρίου, 2018

Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία! Η ημέρα αυτή αποτελεί μία σημαντική υπενθύμιση των δικαιωμάτων που έχουν στην ίση μεταχείριση, την ευημερία και τον αξιοπρεπή τρόπο ζωής τα άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ΑμεΑ θεωρείται: “οποιοδήποτε άτομο δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνο του όλες ή ένα μέρος από τις ανάγκες μιας φυσιολογικής ατομικής ή και κοινωνικής ζωής λόγω κάποιου εκ γενετής ή επίκτητου σωματικού ή διανοητικού μειονεκτήματος”.
Τα άτομα με αναπηρία υπερνικούν το μειονέκτημα τους και δείχνοντας ψυχικό σθένος καταφέρνουν καθημερινά να ξεπερνούν τον εαυτό τους. Παρ’ όλα αυτά η Πολιτεία και οι πολίτες θα πρέπει να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στη διευκόλυνση των ΑμεΑ. Ο ρατσισμός, η προσβλητική συμπεριφορά και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία.
Στη σύγχρονη κοινωνία δεν υπάρχουν “άτομα με ειδικές ανάγκες”, αλλά άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και ίδια προνόμια με όλους τους πολίτες. Οτιδήποτε δυσκολεύει την καθημερινότητά τους θα πρέπει να επιλυθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα των πολιτών.

Η αλλαγή ξεκινά από εμάς…

Την επόμενη φορά λοιπόν που παρατηρήσετε κάποιο άτομο ΑμεΑ να δυσκολεύεται στην κινητικότητά του, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το βοηθήσετε…
Όταν δείτε σταθμευμένο αυτοκίνητο που δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία (σήμα ΑμεΑ), σε θέση που προορίζεται για ΑμεΑ μη διστάσετε να το καταγγείλετε…
Αν πέσει στην αντίληψη σας κάποια ακραία προσβλητική συμπεριφορά σε άτομα με αναπηρία, μιλήστε!

Δείξτε σε όσους σας έχουν ανάγκη ότι στέκεστε δίπλα τους!

Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας μία περίπτωση κέντρου περίθαλψης παιδιών με αναπηρία της επαρχίας, που όχι μόνο δεν φρόντιζε για την ψυχική άνθιση των παιδιών, αλλά τα άφηνε να ζούν σε κακές συνθήκες υγιεινής. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απαράδεκτες και ο χώρος περιορισμένος. Το κέντρο όχι απλά δεν βοηθούσε την καθημερινότητά των παιδιών, αλλά τη δυσκόλευε σε μεγάλο βαθμό. Προς το παρόν το κέντρο έχει αναλάβει ειδική ομάδα παρέμβασης. Το ζήτημα δεν έχει λυθεί πλήρως και πολλά παιδιά κινδυνεύουν να παραμείνουν στο κέντρο μετά το τέλος του προγράμματος φροντίδας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει σωστή πρόνοια και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσφέρει αρωγή στα άτομα που έχουν εκ γενετής ή επίκτητη αναπηρία. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει αυξηθεί το ποσοστό των ασθενών που απέκτησαν κάποια αναπηρία λόγω ιατρικού λάθους. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την αναπηρία τους.
Αν γνωρίζετε κάποιον που έχει βιώσει τέτοιο περιστατικό ή έχετε υποστεί προσωπικά κάτι παρόμοιο είναι άξιο αναφοράς. Πρέπει να μιλήσετε! Πρέπει να βοηθήσετε!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]