60% συχνότερα τα ιατρικά λάθη όταν ο χειρουργός είναι αγχωμένος

60% συχνότερα τα ιατρικά λάθη όταν ο χειρουργός είναι αγχωμένος

19 Απριλίου, 2019

Τα ιατρικά λάθη είναι υπαίτια για 44.000 θανάτους ετησίως, ενώ η πλειονότητα γίνεται στα χειρουργεία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι χειρούργοι τείνουν να κάνουν περισσότερα λάθη που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, εγκαύματα ή ρήξη ιστών όταν βιώνουν έντονο στρες στην δουλειά τους.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια χρησιμοποίησε έναν μετρητή για να καταγράψει την ψυχολογική κατάσταση γιατρών κατά τις επεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και μια στιγμή στρες, που μπορεί να προκληθεί από μια αρνητική σκέψη ή ακόμα και έναν θόρυβο κατά το χειρουργείο, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ιατρικού λάθους.
Αιτία η απόσπαση της προσοχής του γιατρού
Κατά την διάρκεια ενός χειρουργείου υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να αποσπάσουν έστω και στιγμιαία την προσοχή του γιατρού. Φώτα στα μηχανήματα, δυσλειτουργία εξοπλισμών, θόρυβοι και άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα είναι κάποια από αυτά.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλλαγές στις μέχρι τώρα πρακτικές που υπάρχουν στον ιατρικό κλάδο θα μειώσουν δραστικά τα ιατρικά λάθη. Επίσης, ελπίζουν η συγκεκριμένη έρευνα να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την δημιουργία ενός πρωτοκόλλου για την μείωση του άγχους των γιατρών κατά την χειρουργική επέμβαση.
 
Πηγή: https://ygeiamou.gr