Σημαντικές ελλείψεις στα ακριτικά νοσοκομεία της χώρας

5 Φεβρουαρίου, 2020

Το νοσοκομείο της Λήμνου και οι νοσοκομειακές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας έχουν σημαντικές ελλείψεις τόσο σε εξοπλισμό, όσο και σε προσωπικό. 
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γίνει καταγγελίες, αναφορές και ρεπορτάζ τα οποία αναδεικνύουν τα “ξεχασμένα” νοσοκομεία της χώρας που υπολειτουργούν, ζημιώνοντας καθημερινά δεκάδες πολίτες που έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη.
Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά ασθενή με καρδιολογικό πρόβλημα που καθυστέρησε σημαντικά να εξυπηρετηθεί, καθώς ο μοναδικός γιατρός του νοσοκομείο είχε άδεια ασθενείας. Η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραία για τον ίδιο.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το περιστατικό:
Την Τετάρτη 22/1 7πμ προσήλθε στο Νοσοκομείο ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Δεν υπήρχε καρδιολόγος, γιατί ο μοναδικός γιατρός με οργανική θέση είχε ασθένεια και στην συνέχεια ρεπό. Ήταν ένας Αγροτικός Γιατρός και ένας Γενικός Γιατρός. Ειδοποίησαν ιδιώτη Παθολόγο που έχει σύμβαση με το Νοσοκομείο ο οποίος προσήλθε στο Νοσοκομείο.
Κρίθηκε σκόπιμο να επιληφθεί του περιστατικού Καρδιολόγος λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Κλήθηκε Ιδιώτης Καρδιολόγος που έκρινε ότι είναι επείγουσα και αναγκαία η διακομιδή του σε Νοσοκομείο με καρδιολογική κάλυψη. Λόγω καθυστέρησης της αεροδιακομιδής από το ΕΚΑΒ (είπαν ότι θα πάρει πάνω από τρεις ώρες), κλήθηκε ιδιωτικό ελικόπτερο και μετέφερε τον ασθενή
Η μονάδα Τεχνητού Νεφρού στελεχώνεται με έναν Νεφρολόγο που δουλεύει δύο μήνες συνέχεια. 25 ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση. Αναισθησιολόγος είναι ένας επικουρικούς ιατρός. Έρχεται κάποιες ημέρες ένας Αναισθησιολόγος από άλλα νοσοκομεία για να ξεκουραστεί. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Η επικουρική Αναισθησιολόγος που υποσχέθηκαν δεν έφτασε ποτέ στο νησί.
Η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες έτσι ώστε να μην παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον.
 
Πηγή: https://www.newsbreak.gr