Αυτά είναι τα 11 από τα πιο συχνά ιατρικά σφάλματα & διαγνώσεις

Αυτά είναι τα 11 από τα πιο συχνά ιατρικά σφάλματα & διαγνώσεις

16 Μαΐου, 2023

Γνωρίζετε πότε πρέπει να ζητάτε 2η ή και 3η ιατρική γνώμη; Μια έρευνα 5 ετών, δείχνει πως Ιατρικό λάθος με ιατρικο λαθος διαφέρει αρκετά. Φυσικά τα ιατρικά σφάλματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα πιο μικρά και άλλα πιο μεγάλα. Υπάρχουν όμως διάφοροι τύποι διαγνωστικών «παγίδων» που οι κλινικοί γιατροί θα έπρεπε να προσέχουν ιδιαίτερα.

 

“Σφάλματα στην ιατρική διάγνωση νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν. Και το ερώτημα είναι, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις ή μοτίβα όπου αυτά τα τρωτά διαγνωστικά σημεία εμφανίζονται επανειλημμένα και μπορούμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα συλλέγοντας τα και μαθαίνοντας από αυτά ούτως ώστε να μην ξανασυμβούν;».

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω καθώς και με ένα άρθρο του 1912, μπορεί κάποιος αρχικά να διαγνωστεί με αιμορροΐδες, ενώ αργότερα να αποδειχθεί ότι είναι καρκίνος του ορθού.

 

«Αυτή η ιδέα για την προσπάθεια συλλογής αυτών των παγίδων και την προσπάθεια κατανόησης τους είναι τόσο ένας νέος τρόπος σκέψης όσο και μια παλιά προσέγγιση». Σύμφωνα με το ετήσιο συνέδριο της εταιρείας για τη βελτίωση της ιατρικής διάγνωσης.

 

Ο Δρ. Schiff και οι συνεργάτες του ανέλυσαν μια ποικιλία δεδομένων και πληροφοριών 5 χρόνων, κλειστών αξιώσεων αμέλειας, αναφορές περιστατικών ασφάλειας ασθενών, περιπατητικές αναφορές νοσηρότητας και θνησιμότητας και ευρήματα από ομάδες εστίασης γιατρών. Οι διαγνώσεις αλλά και οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν πραγματοποιήθηκαν σε έξι ωριαίες συνεδρίες.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα περιελάμβαναν νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, πνευμονολόγους, ρευματολόγους και ωτορινολαρυγγολόγους. Οι ερευνητές εξέτασαν αναλυτικά υποθέσεις και περιπτωσεις ασθενών, για να εντοπίσουν τόσο το πού πήγε στραβά η διάγνωση όσο και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διάγνωση. Κατέληξαν να αναλύσουν 836 διαγνωστικά περιστατικά με σφάλματα διάγνωσης.

 

Τα παραπάνω έδειξαν 11 κατηγορίες ιατρικών σφαλμάτων – διαγνώσεων, από την υψηλότερη κατηγορία στην χαμηλότερη:

 

Καρκίνος παχέος εντέρου
Καρκίνος του πνεύμονα
Καρκίνος του μαστού – καρκίνος μαστού
Εμφραγμα μυοκαρδίου
Καρκίνος του προστάτη
Εγκεφαλικό
Σήψη
Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Πνευμονική εμβολή
Εγκεφαλική αιμορραγία
Σφάλματα στη διαδικασία

 

Σίγουρα αναρωτιέστε ποια ήταν τα σημεία εκείνα της εξέτασης όπου θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Οι απορίες σας θα λυθούν ευθύς αμέσως!

 

Μια αποτυχία μπορεί να ξεκινήσει από την αποτυχία παραγγελίας μιας απαραίτητης εξέτασης, όπου και αυτό είναι το πιο συχνό ζήτημα. Η λάθος εξέταση ή η μη σωστή και άμεση αυτής, θα φέρει μια εσφαλμένη διάγνωση καθώς και την αποτυχία ή καθυστέρηση της παρακολούθησης της.

 

Για παράδειγμα, κάτι που αναφέραμε και παραπάνω, μια αιμορραγία στο ορθό δεν σημαίνει απόλυτα ή δεν είναι η εύκολη απάντηση αυτή των αιμορροΐδων. Η εξέταση της κολονοσκόπησης μπορεί να φέρει σωστά ή και λάθος αποτελέσματα.
Σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόστηκαν και οι δύο περιπτώσεις. Συγκεκριμένα κάποιος δεν εξέτασε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, άρα δεν διέταξε κολονοσκόπηση ή δεν εξέτασε τη σήψη, οπότε δεν διέταξε καλλιέργειες αίματος».
Ακόμα ένα παράδειγμα εξειδικευμένης ειδικότητας είναι ο μαστολόγος . Μια γυναίκα παραπέμπεται σε ειδικό μαστολόγο κυρίως όταν διαπιστώνεται εξόγκωμα στήθους..

 

Η μαστογραφία δίνεται για προληπτικό ελέγχο και λαμβάνει πολλές φορές ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτο οφείλεται διότι ο γιατρός δεν ακούει την ασθενή και την ενόχληση που μπορεί να έχει. Αυτόματα δεν παρακολουθείται, άρα καθυστερεί δραματικά μια μαστεκτομή που θα της έσωζε τη ζωή εάν ανευρισκόταν εγκαίρως.
Η υπερδιάγνωση είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα! Μπορεί καταλάθος ή από αμέλεια, να οδηγήσει σε ιατρικο λαθος, συνέχισε. Για παράδειγμα ένας ασθενής που διαγνώστηκε με εγκεφαλικό, ενώ είχε όντως παράλυση Bell. Άλλος ασθενής διαγνώστηκε με διαταραχή επιληπτικών κρίσεων ενώ δεν είχε…. επίσης σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών έγινε λανθασμένη διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

Σύμφωνα πάντα με τον Δρ. Schiff :

 

Η νόσος Α συγχέεται με τη νόσο Β. Οι ασθένειες συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ή μπερδεύονται μεταξύ τους, όπως η αορτική ανατομή που διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή η διπολική διαταραχή που διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως κατάθλιψη.
Κάτι που παρατηρήθηκε και με τα τεστ COVID-19, είναι πως μπορεί να εμφανιστούν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά κάποια, αλλά οι κλινικοί γιατροί δεν σκέφτονται τους περιορισμούς του τεστ.

 

Αποτυχίες δυστυχώς υπάρχουν πολλές:

 

Αποτυχία αναγνώρισης άτυπης εμφάνισης, σημείων ή συμπτωμάτων, όπως η σήψη που εμφανίζεται σε έναν ηλικιωμένο ασθενή που είναι άτυπος ή υποθερμικός
Αποτυχία αναγνώρισης του επείγοντος της διάγνωσης. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με περικαρδιακό επιπωματισμό ή πνευμοθώρακα τάσης
Κίνδυνοι διακοπτόμενων συμπτωμάτων, στα οποία κάποιος φαίνεται καλά όταν σας βλέπει αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ένα «διαφανές διάστημα» επισκληριδίου αιματώματος.

 

Αποτυχία εξέτασης ενός φαρμάκου ή περιβαλλοντικής αιτίας

 

Σύγχυση σχετικά με την ανταπόκριση στην εμπειρική θεραπεία. “Κάποιος παίρνει στεροειδή ή παυσίπονα, επομένως τα συμπτώματά του είναι καλυμμένα και φαίνονται καλύτερα, ενώ στην πραγματικότητα, έχουν κάτι πιο σοβαρό που πρόκειται να αγνοηθεί”.

 

Αποτυχία εκτίμησης των περιορισμών της φυσικής εξέτασης
Η χρόνια νόσος θεωρείται ότι ευθύνεται για νέα συμπτώματα

 

Τα νομικά θέματα που μπορεί να προκύψουν από ενα ιατρικο λαθος, είναι:

 

Αγωγη για ιατρικό λάθος
αποφασεις δικαστηριων για ιατρικα λαθη
Ψυχικη οδυνη απο ιατρικη αμελεια
ιατρικο λαθος αποζημιωση