Απόφαση ορόσημο για ιατρικό λάθος που έγινε σε βρέφος!

11 Ιουλίου, 2018

 

Τα ιατρικά λάθη αποτελούν σοβαρό αδίκημα και πρέπει να διώκονται νομικά. Τα λάθη αυτά γίνονται τις περισσότερες φορές από αμέλεια ή έλλειψη γνώσης, εμπειρίας, προσωπικού ή εξοπλισμού. Τα λάθη αυτά στερούν ακόμα και τη ζωή στα θύματα. Όσοι επιβιώνουν δεν μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα, καθώς τα προβλήματά που έχουν δημιουργηθεί στην υγεία τους είναι τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμα και μη αντιμετωπίσιμα.

Το ιατρικό λάθος σε βρέφος 40 εβδομάδων…

 

Ένα πρόσφατο περιστατικό ιατρικού λάθους αφορά μία άτυχη γυναίκα που έμεινε έγκυος τον Σεπτέμβριο του 2010. Μαζί με τον σύζυγό της, πήγαν σε μαιευτήρα γυναικολόγο γνωστής επαρχιακής πόλης, ο οποίος διατηρεί γυναικολογική κλινική συνεργατικά με έναν άλλο γιατρό.

 

Το βράδυ της 16ης Μαΐου του 2011 και έχοντας συμπληρώσει την 40η εβδομάδα, κατόπιν σύστασης του γυναικολόγου της πήγε στην κλινική του συνοδευόμενη από τον άντρα της για να γεννήσει το παιδί της. Έγινε τεχνίτη ρήξη θυλακίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ελαφρώς κεχρωσμένου αμνιακού υγρού.

 

Εν τέλει, ο τοκετός ολοκληρώθηκε κολπικά και όχι με καισαρική τομή. Το παιδί δεν έκλαψε, ήταν ωχρό, χωρίς μυϊκό τόνο, και εμφάνιζε ταχύπνοια. Η παιδίατρος έκανε αμέσως ενέργειες ανάνηψης, χορήγησε οξυγόνο και τελικά απέκτησε το παιδί αναπνοή και διακομίστηκε αμέσως στην μονάδα εντατικής της νεογνολογικής κλινικής Δημοσίου  Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εκεί το παρέλαβαν με υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια. Εμφάνισε σπασμούς και του έδωσαν αντιεπιληπτική αγωγή.
Το παιδί παρουσίασε εγκεφαλική παράλυση με μορφή τετραπληγίας, ψυχοκινητική καθυστέρηση και απουσία λόγου.

 

Δυστυχώς, σήμερα το θύμα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και οι γονείς κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του γυναικολόγου και της ιδιωτικής κλινικής.

Η δικαστική απόφαση…

 

Το δικαστήριο μετά από πραγματογνωμοσύνη κατέληξε στα εξής δύο πρωτόγνωρα για τα δεδομένα και μοναδικά μέχρι σήμερα συμπεράσματα που αποτελούν και την απόφασή του:

 

Α. Η αδυναμία να τεθούν στη διάθεση του δικαστηρίου τα πρωτότυπα καρδιοτοκογραφήματα με αξιόπιστη αναγραφή σε αυτά του χρόνου έναρξης, αποδίδεται σε δόλο των γιατρών. Οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι τα πρωτότυπα καρδιοτοκογραφήματα εκλάπησαν από αγνώστους δράστες από το χρηματοκιβώτιο της ιδιωτικής κλινικής. Επίσης αυτός που παρέδωσε αντίγραφα των καρδιοτοκογραφημάτων ήταν ο γιός του γυναικολόγου. Οι γιατροί παραδέχθηκαν ότι ο χρόνος έναρξης παρακολουθήσεων του νεογνού είναι εσφαλμένος και οφείλεται σε παραδρομή του γιατρού.Για πρώτη φορά λοιπόν επιβάλλεται ποινή στους γιατρούς, επειδή δεν τήρησαν το καθήκον αληθείας στη δίκη, χρηματική ποινή ποσού 1.000 ευρώ, η οποία περιέρχεται στο δημόσιο, ως δημόσιο έσοδο και διατάσσεται η επίδοση της αποφάσεως στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

Β.Το δικαστήριο παρόλα αυτά απέρριψε την αγωγή εις βάρος των γιατρών διότι δεν προσκομίστηκε το παθολογικό καρδιοτοκογράφημα του εμβρύου. Δηλαδή αυτό για το οποίο αποδίδει δόλο στους γιατρούς που δεν το παρέδωσαν.
Οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν μπόρεσαν να φέρουν εις πέρας μία απλή περίπτωση τοκετού και στέρησαν από το παιδί και τους γονείς του μια όμορφη ζωή. Το παιδάκι έχασε κάθε ευκαιρία να μεγαλώσει όπως όλα τα φυσιολογικά παιδιά, να παίξει, να γελάσει, να πάει σχολείο, να κάνει φίλους, να ζήσει.

 

Οι γονείς θεωρώντας ότι δεν έχουν αποδοθεί ορθά οι ευθύνες για τη σοβαρή κατάσταση που έχει περιέλθει το παιδί τους θα συνεχίσουν να διεκδικούν αποζημίωση προσβάλλοντας την απόφαση του δικαστηρίου και ελπίζοντας να αποδοθεί η δικαιοσύνη.

 

Κανένα δικαστήριο δεν πρέπει να αφήνει τέτοια εγκλήματα ατιμώρητα. Τα θύματα πρέπει να δικαιώνονται!

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Κάθε πολίτης έχει αναφαίρετο το Δικαίωμα στην προκειμένη πανδημία, να διαλευκάνει τα αίτια σωματικών βλαβών σε βάρος της υγείας τους αλλά ακόμη και την αιτία θανάτου συγγενικών/φιλικών του προσώπων, σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, αλλά ακόμα και σε όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης από Covid-19.

 

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr