Απότομη αύξηση ιατρικών σφαλμάτων τα τελευταία χρόνια

3 Ιανουαρίου, 2020

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μια έκρηξη ιατρικών σφαλμάτων που οδήγησαν σε σωματικές βλάβες, αναπηρίες ακόμα και θάνατο!
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “Ασκληπείο” Βούλας, συζητήθηκε το θέμα της απότομης αύξησης ιατρικών λαθών. Τα ιατρικά λάθη παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας των ασθενών.
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η αυξανόμενη ανησυχία και φόβος των Ελλήνων ασθενών να υποστούν κάποιο ιατρικό λάθος. Συγκεκριμένα, 7 στους 10 ασθενείς φοβάται ότι θα υποστεί κάποιο ιατρικό λάθος ενώ οι ειδικότητες που “πλήττονται” περισσότερο είναι της μαιευτικής – γυναικολογίας και χειρουργικής. 
Σημαντικός ο ρόλος των πιστοποιητικών θανάτου
Αναφορικά με τα πιστοποιητικά και συγκεκριμένα για τα πιστοποιητικά θανάτου, ο κάθε γιατρός μπορεί να τα παρέχει, ωστόσο συνίσταται ο γιατρός που εξέτασε τελευταίος τον ασθενή να πιστοποιεί το θάνατο του. Το πιστοποιητικό διαθέτει σημαντικές πληροφορίες για τον ιατροδικαστή που θα το εξετάσει, καθώς αναγράφει το χρόνο και την αιτία θανάτου.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξακριβωθεί η ευθύνη του γιατρού και να δοθούν εξηγήσεις για τυχόν ιατρικά λάθη.
Επιπλέον, τα δικαστήρια εξετάζουν κατά πόσο ο γιατρός ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Ο γιατρός υποχρεούται από πλευράς του να ενημερώσει λεπτομερώς τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και να ζητήσει την συναίνεση του για οποιαδήποτε ενέργεια προχωρήσει. 
 
Πηγή: https://europost.gr