Αποζημίωση για 23χρονο φοιτητή που υπέστη εγκεφαλική βλάβη λόγω ιατρικού λάθους

24 Μαΐου, 2019

Το ποσό των 659.512,42 ευρώ επιδίκασε ως αποζημίωση το δικαστήριο, στους γονείς ενός 23χρονου φοιτητή του ΕΜΠ. Ο άτυχος νεαρός αντιμετώπιζε προβλήματα με το βάρος του και αποφάσισε να απευθυνθεί σε ειδικούς με σκοπό να αδυνατίσει και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.
Δυστυχώς τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη οδήγησαν τον 23χρονο σε αδιέξοδο. Ο ασθενής εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για να υποβληθεί σε γαστρεκτομή, προκειμένου να χάσει βάρος, και λόγω τραγικών επαναλαμβανόμενων ιατρικών λαθών, μετά από έξι επεμβάσεις, υπέστη οριστική και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη με πλήρη ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησής του.
Σήμερα ο 23χρονος επιβιώνει λόγω της οικονομικής άνεσης των γονιών του, καθώς έχουν τη δυνατότητα να του παρέχουν όλα όσα χρειάζεται για να κρατηθεί στη ζωή. Ο γιος τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσει μόνος του τις βασικές του ανάγκες. Μία ειδική ιατρική ομάδα τον επισκέπτεται καθημερινά και αναλαμβάνει τη φροντίδα του.
Το χρονικό…
Ο 23χρονος θέλοντας να χάσει βάρος ήρθε σε επαφή με γιατρό που αναλάμβανε επεμβάσεις αντιμετώπισης παχυσαρκίας. Ο ασθενής προχώρησε σε λαπαροσκοπική αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου, με σκοπό τον περιορισμό της χωρητικότητας του.
Η κατάσταση του άρχισε να επιβαρύνεται…
Μετά το τέλος της επέμβασης και τη μεταφορά του στο δωμάτιο η κατάσταση της υγείας του άρχισε να χειροτερεύει. Ο αιματοκρίτης του υποχωρούσε συνεχώς φτάνοντας σε ιδιαίτερα χαμηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Ο θεράπων γιατρός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση.
Ο γιατρός δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα…
Ο 23χρονος παρέμεινε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στο δωμάτιο του. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε δυσκολία στην αναπνοή του και 39°C  πυρετός. Τα συμπτώματα αυτά εντάθηκαν και στην συνέχεια εκδηλώθηκε «έντονη ταχύπνοια με επιπόλαιες αναπνοές, κυάνωση και τετρακινητικότητα με χαώδεις κινήσεις». Λίγο μετά ο νεαρός έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον.
Ο ασθενής αναγκάστηκε να υποβληθεί συνολικά σε 6 επεμβάσεις.
Τόσο στον θεράποντα ιατρό όσο και σε γιατρούς του θεραπευτηρίου η Δικαιοσύνη καταλογίστηκε σειρά ιατρικών λαθών και αστοχιών που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί ο άτυχος φοιτητής «φυτό» εφ’ όρου ζωής.
Ακόμη, καταλογίστηκε πλημμελής άσκησης των ιατρικών καθηκόντων του θεράποντα γιατρού και των γιατρών του θεραπευτηρίου, ενώ αποδόθηκαν ευθύνες και στο υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό του θεραπευτηρίου, το οποίο είχε την ευθύνη της παρακολούθησης της μετεγχειρητικής πορείας του φοιτητή, την χρονική περίοδο που ο θεράπων γιατρός απουσίαζε.
Αναμφισβήτητα, οι γιατροί όφειλαν να έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή αιφνίδιας εμφάνισης κινδύνων, κάτι που δεν το είχαν πράξει, επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση.
 
Πηγή: https://www.in.gr