Αποζημίωση «μαμούθ» για θάνατο από ιατρική αμέλεια

Αποζημίωση «μαμούθ» για θάνατο από ιατρική αμέλεια

4 Μαρτίου, 2019

Την μετέφεραν ασυνόδευτη χωρίς διασωλήνωση
 
Το χρονικό της τραγωδίας
Μία 37χρονη μητέρα εισήλθε σε τοπικό νοσοκομείο της Ηπείρου καθώς εμφάνισε έντονα συμπτώματα δύσπνοιας, πυρετού και βήχα. Από τις εξετάσεις που επεβλήθη, διαπιστώθηκε πως από νήπιο έπασχε από μυασθένεια Gravis.
Η χρόνια αυτή ασθένεια του νευρικού συστήματος προκαλεί αδυναμία και κόπωση των μυών του σώματος. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με αρκετή ξεκούραση ενώ επιδεινώνεται με άγχος και κόπωση.
Ο παθολόγος έδωσε εντολή η γυναίκα να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, στο εν λόγω νοσοκομείο δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ και έτσι αποφασίστηκε η μεταφορά της σε κοντινό νοσοκομείο.
 
Τα μοιραία 45 λεπτά…
Η μεταφορά της 37χρονης θα γινόταν στο κοντινότερο νοσοκομείο, που απείχε 45 λεπτά. Παρά τις αρχικές σκέψεις του παθολόγου για διασωλήνωση, τελικά αποφάσισε να μεταφερθεί με απλό ασθενοφόρο, που διέθετε χειροκίνητη συσκευή οξυγόνου Ambu. Μάλιστα, αντί να τη συνοδέψει αναισθησιολόγος, τη συνόδεψε ειδικευόμενος γιατρός.
Κατά τη μεταφορά της, η άτυχη γυναίκα παρουσίασε έντονη δύσπνοια και ο ειδικευόμενος γιατρός χρησιμοποίησε τη χειροκίνητη συσκευή παροχής οξυγόνου. Όμως, μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο ήταν ήδη αργά…
Λίγα λεπτά πριν φτάσει στο νοσοκομείο, η 37χρονη υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Οι σφυγμοί σταμάτησαν, μελάνιασε και σταμάτησε να κουνιέται. Ο ειδικευόμενος ειδοποίησε τους γιατρούς του νοσοκομείου και αμέσως την διασωλήνωσαν και της έκαναν διασωστικές αναπνοές. Σταδιακά η κατάσταση της άρχισε να βελτιώνεται και την οδήγησαν σε ΜΕΘ.
 
Η κατάληξη
Δυστυχώς η μοίρα ήταν ιδιαίτερα σκληρή με την γυναίκα. Η πρώτη αξονική της τομογραφία έδειξε εγκεφαλικό οίδημα ενώ η δεύτερη τον εγκεφαλικό της θάνατο. Ο εγκεφαλικός της θάνατος προήλθε από την ανακοπή που υπέστη κατά την μεταφορά της στο νοσοκομείο.
 
Η απόφαση των δικαστηρίων
Η οικογένεια του θύματος κατήγγειλε τον παθολόγο για θάνατο από ιατρική αμέλεια. Το ποινικό δικαστήριο έλαβε σοβαρά  υπόψη του τις παραλείψεις του γιατρού για την ασφαλή μεταφορά της 37χρονης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Ο γιατρός καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση και κατέβαλε αποζημίωση 500.000 ευρώ στην οικογένεια του θύματος. Επιπλέον, η ανήλικη κόρη της θα λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση 400 ευρώ μέχρι την ενηλικίωση της, λόγω στέρησης της μητέρας της.
 
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά  που μια οικογένεια διαλύεται από ιατρική αμέλεια.
Η ανικανότητα και η αδιαφορία των γιατρών για μια ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη. Η τραγική αυτή ιστορία είναι μόνο μία από εκατοντάδες περιπτώσεις ιατρικών λαθών!
 
Μη φοβάσαι να μιλήσεις!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
Πηγή: https://www.protothema.gr/