Ασθενής πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια επέμβασης ανοικτής καρδιάς

12 Ιουνίου, 2019

Ένας ασθενής σε νοσοκομείο της Αυστραλίας πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια επέμβασης ανοικτής καρδιάς. Ευτυχώς οι γιατροί κατάφεραν να διαχειριστούν την κατάσταση και να ολοκληρώσουν την εγχείρηση.
Πώς συνέβη;
Το ατύχημα προέκυψε από μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και αναισθητικού που διέρρευσαν  από μια τρύπα στους πνεύμονες του ασθενούς. Η φωτιά ξέσπασε στο σώμα του ασθενή όταν ένα από τα εργαλεία του χειρουργείου πήρε φωτιά.
Το λάθος των γιατρών…
Οι γιατροί προχωρούσαν κανονικά την επέμβαση επισκευάζοντας την κύρια αρτηρία της καρδιάς του 60χρονου άνδρα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν τρύπησαν κατά λάθος έναν από τους πνεύμονές του.
Το περιστατικό…
Όταν οι γιατροί τραυμάτισαν τον πνεύμονα, αμέσως άρχισε να βγαίνει αέρας από την πληγή. Για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην αναπνοή του ασθενή, οι γιατροί αύξησαν την ποσότητα οξυγόνου που του χορηγούσαν μέσω μάσκας. Μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν να οσμίζονται το αναισθητικό που άρχισε να διαρρέει από τον πνεύμονα του ασθενή. Παρ’ όλο που το οξυγόνο δεν είναι εύφλεκτο, βοηθά στην ανάφλεξη και εξάπλωση της φωτιάς. Όταν το χειρουργικό εργαλείο πυροδοτήθηκε, άρπαξαν αμέσως φωτιά και τα εύφλεκτα υλικά που ήταν αναγκαία για την επέμβαση στο στήθος του άνδρα.
Οι γιατροί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα και να ολοκληρώσουν την επέμβαση, χωρίς να ζημιωθεί ο ασθενής. Μάλιστα έχουν υπάρξει και άλλα τέτοια περιστατικά ανάφλεξης κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.
Η κατάρτιση, η εμπειρία αλλά και η ψυχραιμία του γιατρού σε αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη διάσωση του ασθενή από τον κίνδυνο.
 
Πηγή: https://www.cnn.gr