Ασθενής σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από πρωτοποριακή θεραπεία στο Αρεταίειο.

Ασθενής σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από πρωτοποριακή θεραπεία στο Αρεταίειο.

Αισιόδοξα τα νέα για τους ασθενείς

Από βαρύ εγκεφαλικ’ο σώθηκε ένας 62χρονος ασθενής, χάρη σε μία πρωτοποριακή μέθοδο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Αρεταίειο.

 

Ασθενής σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο στα 62 του χρόνια, χάρη σε μία πρωτοποριακή μέθοδο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Μια νέα επέμβαση, που ονομάζεται μηχανική θρομβεκτομή, πραγματοποιήθηκε στο νέο, πρότυπο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αλεξάνδρα.
Ο ασθενής είχε υποστεί βαρύ αγγειακό εγκεφαλικό, με προσβολή της ικανότητας του λόγου και πλήρη αδυναμία κίνησης της δεξιάς πλευράς του σώματός του. Διεκομίσθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αιγινήτειο όπου και έλαβε την θεραπεία με τη χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, ενώ διαπιστώθηκε η πλήρης απόφραξη της έσω καρωτίδας, ως αιτία του εγκεφαλικού.

 

Από το Αιγινήτειο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρεταίειο. Εκεί πραγματοποιήθηκε η πλέον εξειδικευμένη επέμβαση της μηχανικής θρομβεκτομής!

 

Χάρη σε αυτήν την θεραπεία, πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη της έσω καρωτίδας με πλήρη αποκατάσταση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η επιτυχημένη παρέμβαση προφύλαξε τον ασθενή από μεγάλης έκτασης εγκεφαλική βλάβη και βαριά αναπηρία.
Η κατάστασή της υγείας του εξελίσσεται ομαλά με σημαντική βελτίωση καθημερινά.

 

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.Η χώρα μας έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων οργανώνεται με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα.