Χειρουργικό Λάθος: Έκοψαν λάθος πόδι σε ηλικιωμένο άνδρα

24 Μαΐου, 2021

Ένα απίστευτο περιστατικό χειρουργικού λάθους, συνέβη σε έναν ηλικιωμένο άνδρα, στον οποίο οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί το πόδι του, λόγω των ασθενειών από τις οποίες έπασχε. Το τραγικό λάθος που συνέβη, είναι ότι οι γιατροί του ακρωτηρίασαν το λάθος πόδι… 

 

Συγκεκριμένα, το λάθος συνέβη λίγο πριν την εγχείρηση, όταν σημάδεψαν το πόδι που θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί…

 

Ο 82χρονος άνδρας πάσχει ταυτόχρονα από διαφορετικές ασθένειες και λόγω αυτών, οι γιατροί έκριναν ότι το αριστερό του πόδι έπρεπε άμεσα να ακρωτηριαστεί. Αντ’ αυτού όμως… όμως τελικά του έκοψαν το δεξί.

"Δυστυχώς το λάθος, εξαιτίας του οποίου ακρωτηριάστηκε το δεξί πόδι αντί για το αριστερό, οφείλεται σε μία σειρά ατυχών περιστάσεων..."

Η ανακοίνωση της Κλινικής για το Χειρουργικό Λάθος

«Είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι που την Τρίτη, 18 Μαΐου, παρά τα πρωτόκολλα εξασφάλισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, το λάθος πόδι ενός 82χρονου άνδρα ακρωτηριάστηκε. Δυστυχώς το λάθος, εξαιτίας του οποίου ακρωτηριάστηκε το δεξί πόδι αντί για το αριστερό, οφείλεται σε μία σειρά ατυχών περιστάσεων». 

 

Αυτά ανέφερε η κλινική Freistadt στην Αυστρία, όπου και νοσηλεύτηκε ο ηλικιωμένος άνδρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το ιατρικό λάθος όχι μόνο συνέβη, αλλά διαπιστώθηκε και δύο ημέρες αργότερα…

 

Ειδικότερα, την Πέμπτη 20 Μαϊού κατά την αλλαγή επιδέσμων, το ιατρικό προσωπικό διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ακρωτηρίασαν στον ασθενή… το λάθος πόδι. Ο Διευθυντής της Κλινικής, Νόρμπερτ Φρίτς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το περιστατικό, απολογήθηκε αναφέροντας: «Πρέπει να διαπιστώσουμε πως αυτή η αποτυχία, αυτό το λάθος συνέβη. Θα ήθελα να απολογηθώ δημοσίως»

Σε νέα επέμβαση θα πρέπει να υποβληθεί ο 82χρονος…

 

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων Heute, ο 82χρονος δεν συνειδητοποίησε αρχικά τι είχε συμβεί, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει από την ασθένεια.

 

Η κλινική είχε ζητήσει από τον ασθενή, πριν το χειρουργείο, να επιβεβαιώσει ποιο πόδι θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί. Ωστόσο, η δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας που είχε είναι περιορισμένη…

 

Η κλινική αναφέρει επίσης, ότι ερευνά τις ακριβείς συνθήκες και ότι θα ανανεώσει τα πρωτόκολλά της για την αποφυγή ιατρικών λαθών στο μέλλον… 

 

Στον ασθενή παρέχεται ψυχολογική βοήθεια, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα ακόμα χειρουργείο για να ακρωτηριαστεί και το αριστερό του πόδι, από την μέση του μηρού και κάτω. «Η εγχείρηση είναι προγραμματισμένη να γίνει σύντομα», λέει η κλινική.

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Στο Συνήγορο του Ασθενή έχουμε τονίσει πόσο σημαντική είναι η καταγραφή του ιατρικού σφάλματος για τη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του περιστατικού, αλλά και την αποφυγή νέων επιπλοκών στη φροντίδα του ασθενούς.

 

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.

Πιστεύετε ότι έχετε υποστεί ιατρικό λάθος εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας προσώπο;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας