Το δικαστήριο επιδίκασε 572.000 ευρώ σε ηλικιωμένη για ιατρικό λάθος

Το δικαστήριο επιδίκασε 572.000 ευρώ σε ηλικιωμένη για ιατρικό λάθος

10 Απριλίου, 2019

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε ηλικιωμένη γυναίκα για ιατρικό λάθος που υπέστη. Ως αποζημίωση για τη γυναίκα και την οικογένεια της επιδικάστηκε το ποσό των 572.000 ευρώ.
Το περιστατικό…
Η ασθενής διεγθώσθη με κακόηθες νεόπλασμα του ορθού και ο γιατρός της θεώρησε ότι πρέπει να προχωρήσει σε επέμβαση. Η ηλικιωμένη εισήχθη άμεσα στο νοσοκομείο όπου ο γιατρος διατηρούσε γραφείο και την επόμενη ημέρα υπεβλήθη σε κοιλιο-περινεϊκή ορθοσιγμοειδεκτομή, ενώ μετά την επέμβαση παρέμεινε δύο εβδομάδες νοσηλευόμενη στην εναγόμενη κλινική.
Οι αμφιβολίες…
Η ασθενής εξ αρχής θεωρούσε πως δεν έπασχε από καρκίνο, καθώς δεν είχε συμπτώματα και μετά το χειρουργείο αποφάσισε να επανεξετάσει το υλικό σε άλλο διαγνωστικό κέντρο. Όπως αποδείχθηκε η ασθενής δεν έπασχε ποτέ από κακόηθες νεόπλασμα του ορθού.
Οι εναγόμενοι ήταν πέντε…
Ο γιατρός-χειρουργός, δύο συνάδελφοι του παθολογοανατόμους και δύο ανώνυμες εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών (κλινική και κέντρο εργαστηριακών εξετάσεων) θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το ιατρικό λάθος.
Η απόφαση…
Η υπ’ αριθμόν 16591/2015 απόφαση, όρισε στην ηλικιωμένη ως αποζημίωση το ποσό των 572.000 ευρώ και επέβαλε στους εναγόμενους μέρος των δικαστικών εξόδων (ορίζοντας το ποσό των 28.000 ευρώ). Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή για το ποσό των 250.000 ευρώ.
Στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αναφέρεται πως «εξαιτίας της χειρουργικής επέμβασης, η ενάγουσα έχει καταστεί ανάπηρη, καθώς η φυσική οργανική εντερική λειτουργία καταργήθηκε και δημιουργήθηκε παρά φύσιν έδρα, η οποία είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη».
Η επέμβαση της άλλαξε τη ζωή…
Η γυναίκα έπαθε μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη που την καθιστά ανεπαρκή να φροντίσει τον ίδιο της τον εαυτό. Αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αμερική για να μπορεί να δέχεται φροντίδα από την κόρη της. Εγχειρίστηκε για μία πάθηση από την οποία δεν έπασχε και θα αναγκάζεται πλέον να ζει ζημιωμένη σε υγεία και ποιότητα ζωής.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε για παρόμοιο περιστατικό…
Τα ιατρικά λάθη αλλάζουν δια παντός τη ζωή των ασθενών. Εσείς έχετε ακούσει, ζήσει ή υποστεί ιατρικό λάθος;
 
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://www.news247.gr