Δηλώσεις Κυριόπουλου: Άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία

17 Ιουλίου, 2019

Ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να μετατραπούν σε μη κερδοσκοπικά αυτόνομα και αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα. Οι πολιτικές γραμμές τόσων ετών έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και έχουν απαξιώσει τους θεσμούς και τα πρόσωπα του ιατρικού κλάδου.
Ο τομέας της υγείας έχει μόνο καθοδική πορεία και οι αρνητικές εντυπώσεις έχουν πλέον αποτυπωθεί στην κοινή γνώμη των πολιτών. Ο ρυθμός βελτίωσης έχει επιβραδυνθεί, η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, είναι δύσκολη και η ανισότητα βρίσκεται στο ζενίθ.
Επιπλέον, η έλλειψη χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να επιβαρύνονται με μεγάλα έξοδα για τις ιατρικές υπηρεσίες, ποσοστό που αγγίζει το 20% του εισοδήματος τους. 
Οι μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και δεν είχαν κάποιο πρόσφορο αποτέλεσμα. 
Συνοπτικά, τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία έχουν οδηγήσει στην υπονόμευση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών και στις σχέσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών.
“Δείγμα” ιατρικής περίθαλψης
Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ, το σύστημα υγείας, όπως έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας, απευθύνεται σε περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες!  Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους: ιδιωτική δαπάνη 39.5%, δημόσια δαπάνη 5.1% του ΑΕΠ, καταστροφικές δαπάνες 13.6% των νοικοκυριών και ανικανοποίητες ανάγκες για οικονομικούς λόγους 18.3%.
Τα νούμερα αυτά είναι μακράν κατώτερα του μέσου όρου χωρών του ΟΟΣΑ και ακόμη περισσότερο των αντίστοιχων της ΕΕ.
Η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού απαιτεί άμεσες και ριζικές αλλαγές με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον έλεγχο του φαινομένου των ιδιωτικών πληρωμών και παραπληρωμών.
 
Πηγή: https://www.athensvoice.gr