Έγκλημα σε νοσοκομείο.. Υπάρχει ιατρική αμέλεια;

9 Απριλίου, 2021

Ο ξαφνικός θάνατος ενός 76χρονου στον Ερυθρό Σταυρό κίνησε τις υποψίες των γιατρών και μέσα σε λίγες ώρες, ζητήθηκε  να πραγματοποιηθεί έρευνα για εγκληματική ενέργεια. Το μηχάνημα με το οποίο ο ασθενής ήταν διασωληνωμένος, σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί εγείροντας υποψίες για έναν ακόμη ασθενή που βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο, ηλικίας 58 ετών. Ο συγκεκριμένος ασθενής μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφάνιζε ήπια ψυχολογικά προβλήματα, ωστόσο λόγω πληθώρας των περιστατικών  με κορονοϊό και έλλειψης κλινών, νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο με τον άτυχο 76χρονο.  

 

Οι υποψίες για εγκληματική ενέργεια επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο 56χρονος ασθενής που ήταν στον ίδιο θάλαμο  φέρεται να του έβγαλε τον αναπνευστήρα… γιατί τον ενοχλούσε ο θόρυβος! 

 

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, έλαβαν αποτυπώματα από τα μηχανήματα και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον φερόμενο ως δράστη. Για τον 58χρονο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.  Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να μεταφερθεί στα κρατητήρια καθώς νοσεί από κορονοϊό και παραμένει φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Επιπλέον, δεν έχει δώσει ακόμα κατάθεση στις αρχές.

Το χρονικό της τραγωδίας…

Ο 76χρονος ασθενής νοσηλευόταν καθώς νόσησε από κορονοϊό και παρουσίασε επιπλοκές. Διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ, σε έναν απλό θάλαμο του νοσοκομείου και σύμφωνα με πληροφορίες, η υγεία του δεν παρουσίαζε επιδείνωση αλλά αντίθετα, βελτιώνονταν. 

Η γιατρός του εισερχόμενη στον θάλαμο διαπίστωσε ότι το μόνιτορ στο οποίο ήταν συνδεδεμένος ο ασθενής εμφάνιζε ισοηλεκτρική γραμμή, δηλαδή ήταν νεκρός και είχε υποστεί ανακοπή. Στην προσπάθεια της να του κάνει ανάνηψη, με τη βοήθεια των συναδέλφων της, δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στην ζωή…

Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν πρόσεξε εάν ο σωλήνας παροχής οξυγόνου ήταν στη θέση του. Ωστόσο, παρατήρησε ότι ήταν βγαλμένη η πρίζα, κάτι όμως που δεν επηρεάζει τη λειτουργία του μηχανήματος, μιας και μπορεί να λειτουργήσει με μπαταρία για 6 ώρες.

Οι υποψίες στράφηκαν στον άλλο ασθενή που νοσηλεύονταν στο ίδιο δωμάτιο, καθώς το μηχάνημα δεν ήταν δυνατό να έχει σταματήσει μόνο του ή να βγεί από μόνος του ο αναπνευστήρας. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να αναρωτηθούν μήπως το σωληνάκι βγήκε κατά λάθος την ώρα της ανάνηψης.

Η έλλειψη Μ.Ε.Θ. του κόστισε τη ζωή;

 

Οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως στις 9 Απριλίου 2021, αναφέρουν ότι ο άτυχος 76χρονος διασωληνωμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε Μ.Ε.Θ. βάσει της κατάστασης της υγείας του… Εάν ήταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η αντιμετώπισή του δεν θα ήταν η ίδια… 

 

Επιπλέον, οι πληροφορίες ότι ο φερόμενος ως δράστης για ανθρωποκτονία ασθενής είχε παρουσιάσει ιστορικό ψυχιατρικής διαταραχής, διαψεύστηκαν. Αναφέρεται μάλιστα, ότι δεν είχε δώσει κανένα δείγμα στο νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε είχε παραβατική συμπεριφορά. Η εξέταση του από τους έμπειρους ψυχιάτρους του νοσοκομείου και γραπτή τους γνωμάτευση έδειξε ότι δεν παρουσιάζει ψυχική διαταραχή, ούτε υπήρξε κάποιο οξύ ψυχιατρικό πρόβλημα. Αντίθετα, σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων ήταν απόλυτα ισορροπημένος.. 

 

Τέλος, τονίζουν ότι δεν πρέπει να βρίσκουμε δικαιολογίες, ούτε το ψυχιατρικό, ούτε το ψυχικό νόσημα… 

Εάν υπήρχε διαθέσιμη Μ.Ε.Θ. για τη νοσηλεία του, η ζωή του θα είχε σωθεί…

Η ιατρική αμέλεια κοστίζει ζωές!

 

Η επιλεκτική αντιμετώπιση που αναγκάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τους γιατρούς, οδηγούν αναπόφευκτα στο θάνατο δεκάδων ασθενών. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι σημαντική.
Εάν πιστεύετε ότι η υγείας σας ή κάποιου αγαπημένου να σας προσώπου παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας, έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά και να αποζημιωθείτε για τη βλάβη που υποστήκατε.


Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.


Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας