Έλληνας ο νέος διεθνής πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

11 Σεπτεμβρίου, 2019

Η Διεθνής Γενική Συνέλευση της Μ.Κ.Ο. «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχρισε διεθνή πρόεδρο και επικεφαλής της οργάνωσης τον Έλληνα χειρουργό Χρήστο Χρήστου.
Ο κ. Χρήστου διατελεί πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης και θα διαδεχθεί στην γενική προεδρία την Τζοάν Λιού.
Ο ίδιος ανέφερε: «Η διεθνής ανθρωπιστική, ιατρική δράση βρίσκεται σήμερα -περισσότερο ίσως από ποτέ- αντιμέτωπη με πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες».
Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του…
Ο Έλληνας χειρουργός γεννήθηκε στην πόλη των Τρικάλων Θεσσαλίας και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει δίπλωμα  διδακτορικού τίτλου στη Χειρουργική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και παραμένει ως μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του.
Η ειδίκευση του στη Γενική και Επείγουσα Ιατρική στο Τμήμα Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, τον έχει προικίσει με σημαντική εμπειρία. 
Το 2013 αποφάσισε να μετακομίσει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, για να εργαστεί ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο King’s College Hospital.
Το 2018 έγινε Σύμβουλος Ορθοκολικής και Επείγουσας Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Middlesex της Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού.
Γιατρός χωρίς σύνορα…
Το 2002 αποφάσισε να γίνει μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και έχει συμμετάσχει σε αποστολές της οργάνωσης με διάφορες ιδιότητες. Αρχικά δούλεψε στην Ελλάδα ως γιατρός σε πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στη συνέχεια συμμετείχε σε προγράμματα της οργάνωσης στη Ζάμπια, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, και πιο πρόσφατα το Καμερούν, όπου εργάστηκε ως Χειρουργός Τραύματος και Επειγουσών Παθήσεων.
Διετέλεσε γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2005 μέχρι και την εκλογή του ως διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης σήμερα.
Ο κ. Χρήστου αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχουν “σύνορα” στην ανθρώπινη θέληση για αλληλεγγύη και εθελοντισμό.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ