Ελληνίδα ερευνήτρια τιμάται με το διεθνές Βραβείο Barancik!

Ελληνίδα ερευνήτρια τιμάται με το διεθνές Βραβείο Barancik!

26 Φεβρουαρίου, 2019

Η Ελληνίδα ερευνήτρια Κατερίνα Ακάσογλου με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, θα τιμηθεί με το διεθνές Βραβείο Barancik για Καινοτομία στην Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

Η έρευνα…

Η Δρ. Ακάσογλου εργάζεται στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ως επικεφαλής σειράς μελετών και ερευνών σχετικά με τον ρόλο της φιμπρίνης (πρωτεΐνης που βοηθά στην πήξη του αίματος). Μέσω χορήγησης αντιβιοτικού κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση μικρόγλιων και κατ’ επέκταση τη βλάβη στις νευρικές ίνες.
Το έργο της ειδικού αποτελεί σημαντικό εύρημα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατα πλάκας και θα ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες της νόσου. Σήμερα, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Πρόκειται για μία νόσο χωρίς προτίμηση φύλου και ηλικίας, η οποία μπορεί να “χτυπήσει” τον οποιοδήποτε.

Η αγάπη της για τη Βιολογία…
Η Κατερίνα Ακάσογλου μοιράστηκε σε συνέντευξη της την αγάπη της για τη βιολογία και τη μεγάλη τιμή που νιώθει για την βράβευση της. Μίλησε για την μικρασιατική καταγωγή της και για τα όσα στερήθηκαν οι δικοί της για να της προσφέρουν τη μόρφωση που της χάρισε σήμερα αυτή τη σημαντική τιμητική διάκριση.

Η πρώτη βράβευση…

Πριν 12 χρόνια η έρευνα της είχε αναγνωριστεί από το Λευκό Οίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες για καινοτομία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η ερευνήτρια έχει συνεργαστεί με σημαντικές ερευνητικές ομάδες διεθνώς ακολουθώντας το όραμα της.

Οι σπουδές της…
Η βραβευμένη ερευνήτρια αποφοίτησε από το λύκειο της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, με μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το όνειρο της την οδήγησε εκτός Ελλάδας για μεταδιδακτορικές σπουδές στη Νέα Υόρκη στο πανεπιστήμιο Rockefeller και New York University.
Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται πως τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει μακριά από το όνειρό του έναν άνθρωπο πεπεισμένο ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η επιστήμονας συνεχίζει το έργο της με σκοπό να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί στον κλάδο της και να σώσει ανθρώπινες ζωές.
ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr