Ελληνοκύπριος καρδιολόγος ανακαλύπτει μέθοδο που προβλέπει το έμφραγμα

24 Μαΐου, 2019

Υπέροχα νέα για την Ιατρική. Μία εναλλακτική μέθοδος έγκαιρης πρόβλεψης του εμφράγματος μπορεί να προειδοποιήσει τους ασθενείς ακόμα και χρόνια πριν το περιστατικό.
Στη συγκεκριμένη αυτή τεχνική αναλύονται οι εικόνες των αξονικών τομογραφιών της καρδιάς και διερευνάται σε βάθος η πιθανότητα μελλοντικού επεισοδίου εμφράγματος.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χαράλαμπος Αντωνιάδης, είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που κατάφερε να εντοπίσει τον κίνδυνο εμφράγματος ακόμα και χρόνια πριν εκδηλωθεί.
Ο κ. Χαράλαμπος Αντωνιάδης αναφέρει:
“Το 50% των εμφραγμάτων συμβαίνουν σε ανθρώπους που πριν δεν είχαν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η πρώτη στένωση της αρτηρίας είναι συνήθως η εκδήλωση του εμφράγματος κι αν δεν το προλάβεις μπορεί ακόμη και να σε σκοτώσει.
Οι γιατροί προσπαθούσαν να ανακαλύψουν μία παρόμοια μέθοδο που θα ανιχνεύει τη φλεγμονή στα στεφανιαία αγγεία τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Έλαβαν δείγματα από 4.000 άτομα, τα οποία ήταν υγιή και είχαν κάνει στο παρελθόν στεφανιογραφία. Τα παρακολουθούσαμε για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια ξεχώρισαν ποιοι έπαθαν έμφραγμα και ποιοι κατέληξαν τελικά. Έπειτα, ανέλυσαν με τη νέα μέθοδο τις εικόνες και κατάφεραν να εντοπίσουν ποιοι θα πάθαιναν έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και ποιοι θα πέθαιναν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από την ασθένεια.”
Ο ελληνοκύπριος καρδιολόγος είναι αισιόδοξος για το μέλλον και ευελπιστεί η ανακάλυψη του να βοηθήσει τους ασθενείς να ανιχνεύσουν το πρόβλημα άμεσα και να καταφέρουν με την βοήθεια των γιατρών τους να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Οι γιατροί εργάζονται σκληρά και πρωτοπορούν κερδίζοντας τις εντυπώσεις και σώζοντας ζωές. Είναι άδικο για εκείνους να υπάρχουν συνάδελφοι τους που αμαυρώνουν το λειτούργημα τους και να χρησιμοποιούν την ιατρική ως μηχανή χρήματος.
 
Με πληροφορίες από: https://www.lifo.gr