Ένας στους δώδεκα ασθενείς θύμα ιατρικού λάθους

24 Ιουλίου, 2019

Νέα μελέτη αποκαλύπτει σοκαριστικά δεδομένα για τα ιατρικά λάθη!
Σύμφωνα με την νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μάντσεστερ ένας στους δώδεκα ασθενείς παγκοσμίως έχει υποστεί κάποιο ιατρικό λάθος ενώ σχεδόν τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 337.025 ασθενείς που εξετάστηκαν από το 2000 ως το 2009, απο τους οποίους οι 20.221 είχαν υποστεί κάποιο ιατρικό σφάλμα!
Τα περισσότερα λάθη είχαν συμβεί σε νοσοκομεία και αφορούσαν την χορήγηση λάθος φαρμακευτικής αγωγής ή δοσολογίας και χειρουργικά λάθη. 
Τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν τυχόν ιατρικά λάθη που συμβαίνουν στους ασθενείς. Ωστόσο, οι γιατροί σπάνια παραδέχονται ότι έχουν κάνει λάθος, που μερικές φορές αποβαίνει μοιραίο για τον ασθενή.
Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ έξι στα επτά ιατρικά λάθη δεν αναφέρονται! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα νούμερα όσων έχουν υποστεί ιατρικό σφάλμα φτάνουν το ποσοστό όσων πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, για παράδειγμα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το 12% των ασθενών πεθαίνει εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την καλύτερη πρακτική ασφαλείας των ασθενών και την τήρηση του πρωτοκόλλου ενημέρωσης.
 
Πηγή: https://www.tovima.gr