Ενημέρωση & Συναίνεση του ασθενή: Θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται

Ενημέρωση & Συναίνεση του ασθενή: Θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται

17 Νοεμβρίου, 2023

Ως ασθενής, έχεις το δικαίωμα να ενημερωθείς πλήρως για οποιαδήποτε ιατρική πράξη πρόκειται να υποβληθείς και να δώσεις τη ρητή συναίνεσή σου, εάν συμφωνείς με αυτή. Η ενημέρωση και η συναίνεση του ασθενή είναι θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται.

 

Η σημασία της ενημέρωσης:

Η ενημέρωση του ασθενή είναι απαραίτητη για να μπορεί να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση για το αν θα συναινέσει σε μια ιατρική πράξη. Ο γιατρός πρέπει να σου παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον σκοπό της πράξης, τη φύση της, τους πιθανούς κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες. Η ενημέρωση πρέπει να είναι λεπτομερής και κατανοητή, ώστε να μπορείς να κάνεις μια ενημερωμένη επιλογή.

 

Η σημασία της συναίνεσης:

Η ρητή συναίνεση του ασθενή είναι επίσης απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής συναινεί ελεύθερα στην ιατρική πράξη. Η συναίνεση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να δοθεί μετά από ενημέρωση του ασθενή.

 

Οι κίνδυνοι της ελλιπούς ενημέρωσης ή της έλλειψης συναίνεσης:

Η ελλιπής ενημέρωση του ασθενή ή η έλλειψη συναίνεσή του μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικό σφάλμα και σε αποζημίωση του ασθενή. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση που ένας ασθενής υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση ενός όγκου, ο γιατρός δεν τον ενημέρωσε για τους πιθανούς κινδύνους της ακτινοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας βλάβης του ουροποιητικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, η ακτινοθεραπεία προκάλεσε βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα του ασθενή. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο γιατρός ήταν υπεύθυνος για τη βλάβη, επειδή δεν είχε ενημερώσει επαρκώς τον ασθενή για τους πιθανούς κινδύνους της ακτινοθεραπείας.

 

Τι πρέπει να κάνεις αν πιστεύεις ότι έχεις υποστεί ιατρικό σφάλμα:

Εάν πιστεύεις ότι έχεις υποστεί ιατρικό σφάλμα, είναι σημαντικό να ζητήσεις νομική βοήθεια από έναν έμπειρο δικηγόρο. Ένας δικηγόρος θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα δικαιώματά σου και να διεκδικήσεις την αποζημίωσή σου.

 

Συμπέρασμα:

Η ενημέρωση και η συναίνεση του ασθενή είναι θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να τα διεκδικούν.

Εάν πιστεύεις ότι έχεις υποστεί ιατρικό σφάλμα, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας άμεσα μέσω messenger ή και τηλεφωνικά.