Ένοχοι δύο παιδίατροι για το θάνατο 8χρονου παιδιού

Ένοχοι δύο παιδίατροι για το θάνατο 8χρονου παιδιού

25 Απριλίου, 2019

Καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας
Ένοχους έκρινε το δικαστήριο δύο ειδικευόμενους παιδίατρους για το θάνατο ενός 8χρονου αγοριού από ιατρικό λάθος.
Η μία γιατρός καταδικάστηκε για εσφαλμένη διάγνωση και λάθος εκτίμηση ενώ ο δεύτερος γιατρός γιατί δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο για την ορθή αντιμετώπιση της κατάστασης του παιδιού με αποτέλεσμα να καταλήξει.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το παιδί εισήχθη στα επείγοντα νοσοκομείου της επαρχίας με δύσπνοια και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Όπως έδειξε η εξέταση του ιατροδικαστή, το αγόρι κατέληξε από εγκεφαλικό οίδημα εξαιτίας του υψηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα του.
Η οικογένεια του κατηγόρησε τους δύο παιδίατρους ότι χορήγησαν στο παιδί ορό γλυκόζης, ενώ έπασχε από διαβήτη τύπου 1 ενώ διέταξαν την μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας χωρίς να σταθεροποιήσουν πρώτα την κατάσταση του.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Σύμφωνα και με την εξέταση του ιατρικού φακέλου του παιδιού, η χορήγηση ινσουλίνης δεν έγινε την σωστή στιγμή, η ώρα χορήγησης του ορού είχε παραποιηθεί και δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι ενδείξεις για εγκεφαλικό οίδημα.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του παιδίατρου να μεταφέρουν τον 8χρονο σε άλλο νοσοκομείο ήταν σωστή, δεν έγινε με τον σωστό τρόπο. Ο γιατρός έπρεπε πρώτα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ελέγξει το κάλιο, νάτριο και την αρτηριακή πίεση του ανήλικου, η οποία ήταν επικίνδυνα υψηλή.
Ακόμα ένα λάθος ήταν η παράλειψη νευρολογικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα το παιδάκι να καταλήξει την επόμενη ημέρα μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της Αθήνας.
 
Τα ιατρικά λάθη δεν συγχωρούνται!
Η ανευθυνότητα και η αμέλεια δύο λειτουργών του συστήματος Υγείας στέρησαν μία ανθρώπινη παιδική ζωή. Τα ιατρικά λάθη δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα! Η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών.
 
Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr