Επέμβαση ομφαλοκήλης, προκάλεσε το θάνατο 41χρονης στη Θεσσαλονίκη

Επέμβαση ομφαλοκήλης, προκάλεσε το θάνατο 41χρονης στη Θεσσαλονίκη

Επέμβαση ομφαλοκήλης, προκάλεσε το θάνατο 41χρονης στη ΘεσσαλονίκηΕπέμβαση ομφαλοκήλης, προκάλεσε το θάνατο 41χρονης στη Θεσσαλονίκη

Επέμβαση ομφαλοκήλης, προκάλεσε το θάνατο 41χρονης στη Θεσσαλονίκη

Αισιόδοξα τα νέα για τους ασθενείς

Ένοχοι κρίθηκαν δύο γιατροί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για τον θάνατο, από αμέλεια, μιας 41χρονης ασθενούς, έπειτα από επέμβαση αφαίρεσης ομφαλοκήλης, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκης.

 

Την ευθύνη λαμβάνουν ένας χειρουργός γιατρός και ένας ειδικευόμενος, στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 και 12 μηνών αντίστοιχα, με 3ετή αναστολή. Για την ίδια υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο δύο ακόμη γιατροί οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η 41χρονη μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στην χειρουργική επέμβαση. Αφού ολοκληρώθηκε το χειρουργείο της χορηγήθηκε (ενδοφλέβιο) αντιβιοτικό το οποίο όμως της προκάλεσε αλλεργικό σοκ, αναπνευστική δυσφορία και πτώση του επιπέδου συνείδηση!

 

Η καθυστέρηση ήρθε όταν άργησαν να το αντιληφθούν έτσι ώστε να χορηγηθεί αδρεναλίνη όπως θα έπρεπε στην ώρα της. Μεταφέρθηκε εκτάκτως για νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, όπου όμως σταδιακά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, καθώς υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια και βαριά εγκεφαλική βλάβη. Η ασθενής κατέληξε δέκα μέρες αργότερα.

 

«Μας είπαν ότι επρόκειτο για επέμβαση ρουτίνας, σαν να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ. Όταν βγήκε από το χειρουργείο ήταν ευδιάθετη. Την πήγαν στον θάλαμο, και μου είπε πως είναι καλά» κατέθεσε ο σύζυγος της γυναίκας.

 

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι γιατροί αρνήθηκαν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

 

«Το αλλεργικό σοκ ήταν τυχαίο συμβάν» είπε ο χειρουργός γιατρός που καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή, προσθέτοντας ότι «όσο ζω θα κοιμάμαι ήσυχος». Μετά την ομόφωνη ετυμηγορία των δικαστών, οι δύο γιατροί άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή, για ακόμα μια φορά θα τονίσει την ανάγκη για την άμεση πληροφορία και γνώσης!
Ο ασθενής έχει δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζει και να πράττει ανάλογα!
Μην αφήνετε ιατρικά λάθη και αμέλειες, να ζημιώνουν την υγεία σας, πόσο μάλλον να αφαιρούν τη ζωή συγγενών, φίλων ακόμα και την δική σας.