Επιτυχής ο διαχωρισμός σιαμαίων διδύμων

18 Ιουλίου, 2019

Το χειρουργείο διήρκεσε 50 ώρες και συμμετείχαν 100 γιατροί!
Τα δίδυμα κοριτσάκια 2 ετών, Safa και Marwa Ullah από το Πακιστάν, υποβλήθηκαν σε τρεις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις για τον διαχωρισμό των κεφαλών τους. 
Τα αδελφάκια είχαν γεννηθεί με καισαρική και τα κρανία όσο και τα αιμοφόρα αγγεία τους ήταν ενωμένα.Το χειρουργείο έλαβε χώρα στο Λονδίνο σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία παίδων με την συμμετοχή 100 γιατρών. 
Η επέμβαση διήρκεσε περίπου 50 ώρες και έγινε με την βοήθεια τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας ώστε να δημιουργηθεί ένα ακριβές αντίγραφο της ανατομίας των κοριτσιών. Η μέθοδος αυτή επέτρεψε στους χειρουργούς να οπτικοποιήσουν τα κρανία τους και τη θέση των εγκεφάλων τους, ώστε να διεξάγουν ασφαλέστερα την επέμβαση.
Επίσης, χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν πλαστικές κατασκευές ώστε να εξασκηθούν πριν την επέμβαση.
Τρεις επεμβάσεις!
Για τον επιτυχή διαχωρισμό των κοριτσιών χρειάστηκαν τρεις επεμβάσεις. Στην πρώτη επέμβαση διαχώρισαν τα αιμοφόρα αγγεία των διδύμων και προσπάθησαν να διαχωρίσουν και τους εγκεφάλους τους, καθώς ήταν δύσμορφοι.
Στην δεύτερη τα κοριτσάκια εμφάνισαν αιμορραγία καθώς η μία μικρούλα εμφάνισε θρόμβους και η αιμορραγία μεταφέρθηκε και στην αδερφή της. Ευτυχώς, τα κοριτσάκια διέφυγαν το κίνδυνο, παρά τις επιπλοκές που δημιουργήθηκαν.
Η τελευταία επέμβαση περιελάμβανε την δημιουργία νέων κρανίων με τα οστά των κοριτσιών. Το εγχείρημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλέον τα κοριτσάκια είναι υγιέστατα και μπορούν να ζουν χωριστά. 
Οι επεμβάσεις ήταν δωρεά ιδιώτη δωρητή. Η μητέρα των διδύμων δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά της και τη συγκίνηση της προς τους γιατρούς και το προσωπικό που εργάστηκε τόσο σκληρά για τα παιδιά της.
 
Πηγή: https://www.lifo.gr