Φάρμακο δημιούργησε σύνδρομο του λυκάνθρωπου σε 17 βρέφη!

4 Σεπτεμβρίου, 2019

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν παθήσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε βρέφη, οι γιατροί χορήγησαν σε τουλάχιστον 17 ασθενείς μολυσμένο φάρμακο.
Η προβληματική παρτίδα της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής δημιούργησε στα βρέφη έντονη τριχοφυΐα προκαλώντας τους το γνωστό “σύνδρομο του λυκάνθρωπου”. Το φάρμακο που συνταγογραφήθηκε ήταν αναμεμειγμένο με μινοξιδίλη, μια ουσία που περιέχεται σε αγωγές για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. 
Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας εξέδωσε ανακοίνωση και εντολή να αποσυρθούν από την αγορά οι μολυσμένες παρτίδες φαρμάκων. Για καλή τύχη των παιδιών η αρνητική επίδραση του φαρμάκου σταμάτησε όταν διέκοψαν τη λήψη του.
Η αρμόδια υπηρεσία μάλιστα φρόντισε να ενημερώσει άμεσα τους γονείς των παιδιών που λάμβαναν σκευάσματα με ομεπραζόλη να ελέγξουν με τη βοήθεια φαρμακοποιού εάν το σιρόπι προέρχεται από κάποια μολυσμένη παρτίδα. Ανακλήθηκαν συνολικά 22 παρτίδες.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, το υπουργείο είχε λάβει ενημερώσεις για τουλάχιστον 13 περιπτώσεις υπερτρίχωσης, οι οποίες αυξήθηκαν μέχρι την ολοκλήρωση ανάκλησης του μολυσμένου φαρμάκου.
 
Πηγή: https://www.sigmalive.com