Για ανθρωποκτονία από αμέλεια καταδικάστηκε γιατρός

8 Ιανουαρίου, 2020

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε  καρδιοχειρουργός και επιμελητής δημόσιου νοσοκομείου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τον θάνατο ενός 65χρονου από βαριά ιατρική αμέλεια.
Ο άτυχος άνδρας διεκομίσθη το Καλοκαίρι του 2011 στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχοντας βεβαρημένο καρδιολογικό ιστορικό. Οι γιατροί διέγνωσαν ανεύρυσμα θωρακικής αορτής 5,9 εκατοστών και κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση.
Λόγω της έλλειψης υποδομών σε εκείνο το νοσοκομείο, ο καρδιολόγος τηλεφώνησε στον πλέον καταδικασθέντα ιατρό ώστε να τον ενημερώσει ότι θέλει να στείλει στο ‘’δικό’’ του νοσοκομείο τον ασθενή για την επέμβαση. Ο πρώην επιμελητής και γιατρός χωρίς να δει το ιστορικό του ασθενούς θεώρησε υπερβολική την αντίδραση και την απόφαση του συναδέλφου του και πρότεινε κάποια αγωγή και παρακολούθηση.
Τελικά αποφασίστηκε ο ασθενής να μεταφερθεί σε άλλη καρδιοχειρουργική κλινική με ασθενοφόρο και στη συνέχεια έγινε ‘’μπαλάκι’’ μεταξύ κλινικών και ιατρών μέχρι να χειρουργηθεί σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο. 
Λόγω της ταλαιπωρίας αλλά και του έντονου ιστορικού κατέληξε 3 ημέρες μετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε έδαφος οξύ διαχωρισμού τύπου Α, ρήξη ανιούσας αορτής, αιμοπερικάρδιο.
Ο γιατρός στο Δικαστήριο παρά τους ισχυρισμούς για το βεβαρημένο ιστορικό του άτυχου ασθενή δεν έπεισε τους δικαστές και σύμφωνα με την απόφαση , «αν ο κατηγορούμενος είχε προβεί στα δέοντα, ο κίνδυνος για το έννομο αγαθό της ζωής, αν δεν εξέλιπε εντελώς θα ελαχιστοποιούνταν, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται σφόδρα σε βαθμό που αγγίζει τη βεβαιότητα ότι ο θάνατος του ασθενούς θα αποτρεπόταν»
 
Πηγή: lawandorder.gr