Γιατροί αποκατέστησαν την κινητικότητα σε τετραπληγικούς

Γιατροί αποκατέστησαν την κινητικότητα σε τετραπληγικούς

9 Ιουλίου, 2019

13 άτομα με πλήρη παράλυση μπορούν πλέον να κουνάνε τα χέρια τους!

Με επιτυχία στέφθηκε η χειρουργική επέμβαση μεταφοράς νευρών σε δεκατρείς ασθενείς με τετραπληγία, οι οποίοι πλέον είναι σε θέση να κουνούν τα άνω άκρα τους. Συγκεκριμένα, τα άτομα πλέον μπορούν να τρώνε μόνοι τους, να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να γράφουν.
Η νέα αυτή μέθοδος συνδέει τα λειτουργικά με τα τραυματισμένα νεύρα αποκαθιστώντας τη δύναμη και την κινητικότητα στους μυς. Το πείραμα έλαβε χώρα στην Αυστραλία πριν 2 χρόνια και ύστερα από εντατική φυσικοθεραπεία, η κινητικότητα των χεριών και των αγκώνων στους συμμετέχοντες έχει αποκατασταθεί. 
Το πείραμα
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 άτομα μέσης ηλικίας 27 ετών που είχαν τραυματιστεί στον νωτιαίο μυελό περίπου πριν 18 μήνες. Σε δέκα άτομα οι μεταφορές νεύρων συνδυάστηκαν με μεταφορά τένοντα για καλύτερα αποτελέσματα. 
Στη συνέχεια έγινε αξιολόγηση των ασθενών ανάλογα με το επίπεδο της ανεξαρτησίας τους στο να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες μόνοι τους. Η αξιολόγηση έγινε πριν την χειρουργική επέμβαση, ένα έτος αργότερα και ξανά μετά από 2 χρόνια. 
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Μέσα σε 2 χρόνια οι συμμετέχοντες είχαν αισθητές διαφορές στην κινητικότητα των χεριών τους, καθώς μπορούσαν πλέον να πιάσουν και να χειριστούν αντικείμενα αλλά και να κινούν μόνοι τους το αναπηρικό αμαξίδιο τους.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ίντα Φοξ δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον την αναγεννητική ιατρική μέσω των βλαστοκυττάρων και της νευροπροσθετικής, καθώς αποτελεί έναν οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο για την αποκατάσταση της κινητικότητας σε άτομα με τετραπληγία.
 
Πηγή: https://www.mesaralive.gr