Γιατροί απορρίπτουν μοσχεύματα χωρίς λόγο

4 Σεπτεμβρίου, 2019

Στις ΗΠΑ τουλάχιστον το 84% των μοσχευμάτων έχουν απορριφθεί χωρίς την ενημέρωση του ασθενή
Σε πολλές χώρες, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η έλλειψη δωρητών μοσχευμάτων θεωρείται η βασικότερη αιτία θανάτου νεφροπαθών. Χιλιάδες καμπάνιες προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να γίνει δωρητής και να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική… Για τους περισσότερους ασθενείς έχει βρεθεί δωρητής όμως οι γιατροί τις περισσότερες φορές το απορρίπτουν χωρίς μάλιστα να ενημερώσουν τον ασθενή!
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί γιατροί απορρίπτουν τα διπλάσια διαθέσιμα νεφρά σε σύγκριση με τους Γάλλους γιατρούς. Συνήθως τα “θύματα” είναι νεφρά που προέρχονται από ηλικιωμένους ανθρώπους, τα οποία όμως θα μπορούσαν να δοθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.
Το πιο σοκαριστικό παράδειγμα της μελέτης ήταν ενός ασθενή, που τελικά υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση, και είχε δεχτεί 17 προσφορές, τις οποίες ο γιατρός τις απέρριψε όλες. Άλλοι νεφροπαθείς που βρίσκονταν σε λίστα και δυστυχώς απεβίωσαν, είχαν δεχτεί 16 προσφορές. Σε γενικές γραμμές καθημερινά στις ΗΠΑ πεθαίνουν 10 νεφροπαθείς παρόλο που έχει βρεθεί δότης για αυτούς!
“Είναι παράλογο”
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πρακτική αυτή είναι εντελώς παράλογη και το πιο προβληματικό σημείο είναι οτι οι γιατροί δεν ζητούν καν την γνώμη του ασθενή.
Όταν κάποιος αποβιώνει, αναζητείται συμβατός δότης για τα νεφρά του μεταξύ των ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση. Ουσιαστικά, γίνεται μια πρόταση στο νοσοκομείο και υπάρχει προθεσμία μίας ώρας για να δεχτεί ή να αρνηθεί αυτήν την προσφορά. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η κλινική αρνείται την πρόταση με την ελπίδα ότι θα βρεθεί καλύτερης ποιότητας νεφρό.
Η έρευνα επισημαίνει ότι οι ασθενείς θα ήταν απολύτως διατεθειμένοι να δεχτούν ένα νεφρό “κατώτερης” ποιότητας για να σταματήσουν να υποβάλλονται στην εξαντλητική και πολύωρη διαδικασία της αιμοκάθαρσης. 
Η στάση αυτή των γιατρών οφείλεται στην επιθυμία τους να κρατήσουν τη φήμη σε ποσοστά επιβίωσης της κλινικής που εργάζονται σε υψηλό επίπεδο. Τελικά, όμως, η φήμη αξίζει περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή;
 
Πηγή: https://www.athensvoice.gr