Γιατροί χωρίς σύνορα και φραγμούς!

Ελληνίδα γιατρός στην καρδιά του πολέμου

25 Φεβρουαρίου, 2019

Τι μπορεί να πει κανείς για τους γιατρούς που αποφασίζουν να αφιερωθούν στο επάγγελμα τους και να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους;
Η κ. Λυδία Λιοδάκη έχει “καταταχθεί” στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με σκοπό να σώζει ζωές και να διασφαλίζει την υγεία ασθενών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε δήλωση της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει και με έχει αλλάξει ως άνθρωπο και γιατρό είναι η ευγνωμοσύνη των ασθενών που έχουμε περιθάλψει και η αξιοπρέπειά τους».
Η γιατρός συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προσφέροντας τη βοήθεια της στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κλινική που βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης για ένα μήνα και σε κλινική στο κέντρο της Αθήνας για εννέα μήνες.
Στη συνέχεια, ταξίδεψε στη Συρία και βρισκόμενη στην “καρδιά” του πολέμου προσέφερε τις υπηρεσίες της στους ασθενείς που βάλλονται καθημερινά στην εμπόλεμη αυτή ζώνη. Γνωρίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχει αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό τον δύσκολο δρόμο. Πιστεύει πως ο άνθρωπος πάντα βρίσκει τη δύναμη να επιβιώσει, να προχωρήσει και να ζήσει ελεύθερος.
Η κ. Λιοδάκη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και υπόδειγμα γιατρού και ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων. Ελπίζουμε να συνεχίσει το ξεχωριστό έργο και την κοινωνική προσφορά της. Δείχνει σε όλους μας ποιες είναι οι πραγματικές δυσκολίες στον χώρο της Υγείας και ανταπεξέρχεται συνθήκες εργασίας που κάποιοι από εμάς ούτε φαντάζονται.
Ο πόλεμος και η ανασφάλεια που δημιουργεί φοβίζει και τους πιο γενναίους. Στις εμπόλεμες ζώνες βάλλεται καθημερινά ανυπεράσπιστος και άμαχος πληθυσμός, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και στρατιώτες που πολεμούν για την πατρίδας τους.
Οι γιατροί και οι εθελοντές που βρίσκονται δίπλα τους δείχνουν πως το καθήκον και η αγάπη τους για αυτό που κάνουν δεν βρίσκει κανένα εμπόδιο.
 
ΠΗΓΗhttps://msf.gr/