Γυναίκα ζει χωρίς στομάχι και οισοφάγο μετά από ιατρικό λάθος

10 Ιουλίου, 2019

Η απόφαση μιας 28χρονης γυναίκας να προχωρήσει σε γαστρεκτομή με σκοπό να μειώσει το βάρος της, την οδήγησε σε περιπέτειες καθώς οι γιατροί υπέπεσαν σε πολλαπλά ιατρικά λάθη.
Η ασθενής αποφάσισε να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve για σμίκρυνση στομάχου προκειμένου να χάσει τα περιττά κιλά που την ταλαιπωρούσαν. 
Η 28χρονη ανέφερε συγκεκριμένα:
«Ήμουν 94 κιλά και ήθελα να αδυνατίσω. Στο νοσοκομείο κανονικά δεν μπορούσα να κάνω τη συγκεκριμένη επέμβαση. Υπάρχει όριο κιλών. Ο συγκεκριμένος γιατρός όμως στον οποίο αποτάθηκα, σε πολύ γνωστή κλινική της Λεμεσού, μου είπε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, αφού κατέβαλα και τις 7 χιλιάδες ευρώ που απαιτούνταν. Είναι μια επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά. 
Ωστόσο, αν ο κοπτοράπτης από το μηχάνημα κάνει κάποιο λάθος, μπορεί το στομάχι να μην κλείσει, να υπάρχει διαρροή που να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Αυτό έγινε δυστυχώς και στη δική μου περίπτωση.  Τι κι αν ενημέρωσα το γιατρό μου από την πρώτη στιγμή ότι αισθανόμουν αδυναμία και έντονη δυσφορία; Εκείνος, με διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι όλα τα συμπτώματα ήταν φυσιολογικά και να μην ανησυχώ παραλείποντας να μου κάνει την τελική εξέταση που εκ των υστέρων έμαθα ότι απαιτείται έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι η επέμβαση είναι επιτυχής χωρίς τυχόν διαρροή υγρών.
Ακολούθησαν 2 ανακοπές
Τρεις βδομάδες μετά λοιπόν, ενώ τον είχα ενημερώσει ξανά για τα διάφορα συμπτώματα που είχα,  μου έδωσε την έγκρισή του να επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσω τις σπουδές μου, όπως και έκανα». 
Η γυναίκα μετά την εντολή του γιατρού της επέστρεψε στην καθημερινότητα της, αλλά τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Ένιωθε έντονη αδιαθεσία, πόνους, πυρετό και εν τέλει έπαθε σηψαιμία
Με την επιστροφή της στην Κύπρο η κατάστασή της άρχισε να επιδεινώνεται. Ο γιατρός της συνέχισε την αδιάφορη συμπεριφορά και τελικά η γυναίκα έπεσε σε κώμα και παρέμεινε για τρεις μήνες στην εντατική μονάδα σε πλήρη καταστολή. Το ιατρικό προσωπικό δεν έδινε πολλές ελπίδες στην οικογένειά της.
Μετά από την αφαίρεση οισοφάγου και στομάχου και ειδική επέμβαση η νεαρή γυναίκα άρχισε να ανακτά τις δυνάμεις της. Σταδιακά επανήλθε και άρχισε να ζει ξανά μία φυσιολογική ζωή. Η πλήρης αποκατάστασής της διήρκεσε ένα χρόνο. Σήμερα πετάει γερά στα πόδια της.
Οι λάθος χειρισμοί, η καθυστερημένη διάγνωση και η αδιαφορία του γιατρού της την έφτασαν ένα βήμα πριν το θάνατο. Η 28χρονη βίωσε μία τραυματική εμπειρία που την στιγμάτισε για το υπόλοιπο της ζωή της.
 
Πηγή: http://www.reporter.com.cy